Đurić: Ne zanimaju nas odluke prištinskog suda

Izvor: RTS, 06.Maj.2016, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Ne zanimaju nas odluke prištinskog suda

Beograd ne interesuju odluke ustavnog suda u Prištini, niti nas obavezuju, niti zanimaju, kaže za RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Ističe da je poruka Srbije svim evropskim zvaničnicima jasna i da se ne prihvata jednostrano menjanje postignutog sporazuma.
Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je dogovor u Briselu postignut mukotrpno i da se Beograd izborio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za prava Srba na Kosmete, te da ne prihvata odluke prištinskih organa.

Povodom poruka koje je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini uputila tokom jučerašnjeg boravka u Prištini, Đurić je istakao da se tom prilikom moglo čuti više stvari koje nisu potpuno jasne i potpuno istinite.
"Mi veoma poštujemo i gospođu Mogerini i druge evropske zvaničnike, ali naša jasna poruka je da nas odluke ustavnog suda u Prištini niti obavezuju niti zanimaju, i ne prihvatamo nikakvo jednostrano menjanje postignutog sporazuma u Briselu", rekao je Đurić.
Ističući da ono što je dogovoreno ne može da se menja, Đurić je naveo da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa tim sporazumom, a ne bilo kakvom drugom odlukom.
"Primećujemo da Prištini pristižu nagrade u vidu međunarodnih pohvala, evo sada vizna liberalizacija, ali ne vidimo da se pominje primena sporazima i formiranje Zajednice srpskih opština. A toliko je reči bilo da ne može biti napretka u evropskim integracijama bez napretka u sprovođenju postignutog. Vidimo samo pohvale, a niko se ne buni za ovo", kaže Đurić.
Naglašava da je put u zdraviji odnos Beograda i Prištine upravo stvaranje ZSO.
To je jedini put da dijalog napreduje. Za nas bez toga nema suštinske normalizacije, kaže Đurić.
Komentarišući izjavu EU Dimitrisa Avramopulosa da će odluka o viznoj liberalizaciji važiti samo za one sa kosovksim pasošima, Đurić je rekao da će Srbija zahtevati od EU da ta odluka važi i za naše građane na Kosovu i Metohiji, ističući da su oni dovoljno trpeli.
Takva diskriminacija je, kaže, nedopustiva i dodaje da će se svakako naći način da i naše putne isprave budu prihvaćene.
Povodom prijema Kosova u Uefu, i najavljenog prijema u Fifu, Đurić je rekao da će Srbija nastaviti borbu protiv separatističkih tendencija koje dolaze iz Prištine.
"Mi to vidimo kao separatističku tendenciju, kada neko hoće da pocepa mapu vaše zemlje", ističe Đurić.
Ono što se desilo je, ističe, "golo pravno nasilje i sila" i Srbija neće prihvatiti tako nešto.
Dodao je da će Srbija tužiti Uefu sudu u Lozani i da će oni koji su takvu ideju inspirisali i odobrili snositi posledice.
Navevši da je sama Uefa najavila da prištinska delegacija i zvanična delegacija Srbije neće igrati zajedno, Đurić je rekao da ne vidi gde će oni smestiti tu delegaciju kada je 26 od 54 članica Uefa protiv prijema Kosova.
"To počinje da liči na cirkus. Naša poruka je: Držite politiku dalje od sporta. Ovo je gaženje Statuta Uefa i kršenje svih normi fudbala", naglasio je Đurić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đurić: Ne zanimaju nas odluke kosovskog ustavnog suda

Izvor: Blic, 06.Maj.2016

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Srbiju odluke kosovskog Ustavnog suda ne obavezuju, niti zanimaju i istakao da Srbija ne prihvata jednostrano menjanje postignutih sporazuma...Đurić je za RTS primetio da poslednjih dana pljušte nagrade za Prištinu u vidu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.