Da li će se velika Evropa graditi sa ciglama izvučenim iz temelja Srbije?

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će se velika Evropa graditi sa ciglama izvučenim iz temelja Srbije?

30.10.2014. -

Odluka organizatora komemorativnog skupa u Belgiji povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata da na njemu istaknu simbole takozvane Republike Kosovo, zbog čega je predsednik Nikolić bio prinuđen da otkaže svoje planirano učešće na toj manifestaciji na kojoj se prekraja istorija, a bogami i savremena geografija, samo je na neki način potvrdila da se oni rukovode istom logikom kao i albanski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Edi Rama koji je u suštini nedavno poručio da put do velike Evrope vodi preko male Srbije.

Podsetimo, on je pre nedelju dana u istom dahu pozvao Srbiju da na evropskom putu „što pre formalno prizna da Kosovo nikada neće biti njen deo“ i istovremeno izjavio da svi žele „veliku Evropu“, iz čega nekako provejava zaključak da jedno bez drugog ne ide, odnosno da će građevinski materijal za veliku Evropu činiti cigle izvučene iz temelja Srbije. A pomenuto belgijsko isticanje obeležja samozvane kosovske države na važnom skupu, sa učešćem vodećih evropskih lidera, samo je još jedan dokaz više da su vrata za ulazak u Evropsku uniju po svemu sudeći suviše mala da bi Srbija mogla da uđe na njih u svojoj prirodnoj veličini.

Inače, ako je predsednik Nikolić već sada, sa opravdanim razlogom, odbio da učestvuje na skupu na kojem se Kosovo predstavlja kao ravnopravna država sa Srbijom, postavlja se pitanje šta će tek da bude u budućnosti kada se zvanična obeležja nezavisnog Kosova budu sve češće nalazila širom Evrope, a to je prilično izvesno ako pogledamo makar poslednje izjave visokih briselskih zvaničnika.

Na primer, šef kancelarije Evropske unije u Prištini Samuel Žbogar je sasvim nedavno izjavio, kako se doslovno izrazio, „da je evropska perspektiva Kosova potvrđena“, pri čemu naravno ni u najvećem ludilu nije mislio na južnu srpsku pokrajinu, nego isključivo na nezavisnu državu sa svojom zastavom, i to baš istom onom koja se ovih dana vijorila u Belgiji na komemorativnom skupu povodom godišnjice početka Prvog svetskog rata, koja je samim svojim pojavljivanjem na jarbolu oterala srpskog šefa države još pre nego što je doputovao.

I zato, izgleda da se u nekom obliku obistinjuju njegove pretpostavke iz ranijeg vremena kada je rekao – „Ako nam zvanično postave uslov koji glasi: Evropa ili Kosovo, onda ćemo odustati od evropskog puta“, jer kako vidimo, stvarno su zvanično postavljena obeležja Kosova, a Nikolić je zaista odustao od puta u Evropu, odnosno barem od onog putovanja pre nekoliko dana.

A s obzirom da pre samo dva meseca na sličnom skupu koji je tada bio održan u Liježu, još uvek nije bilo nikakvih kosovskih predstavnika i obeležja, to znači da tek počinju grubi građevinski radovi na izgradnji „velike Evrope“, kako reče Edi Rama, i to delimično pomoću cigli nasilno uzetih iz temelja srpske državnosti. Ali to, barem sudeći po postupku Nikolića, ne mora da znači da će Srbi da dobrovoljno učestvuju u toj nelegalnoj gradnji.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.