APA: Radikalizacije islama na Kosovu

Izvor: RTS, 16.Sep.2014, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APA: Radikalizacije islama na Kosovu

U Albaniji ne postoji osetna radikalizacija islamske omladine ali situacija je drugačija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, gde uticaj sa islamskog prostora donosi opasnosti, objavila je austrijska agencija APA.

Austrijski kontingent pri KFOR-u tvrdi da ne primećuje nikakvu radikalizaciju na Kosovu, ali APA podseća da je nedavno uhapšeno 40 džihadista a procenjuje se da je oko 200 Albanaca sa Kosova trenutno u redovima Islamske države, prenosi Tanjug.

Iguman >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << manastira Dečani Sava Janjić ocenjuje da je islam na Kosovu zasada umeren, ali da bi to moglo da se promeni.

"Snažan je uticaj vehabija", kaže Janjić i dodaje da međunarodna zajednica nije dovoljno učinila da Kosovo zaštiti od saudijskih fondacija.

Opasnost od radikalizacije otac Sava vidi i u Sandžaku i Makedoniji.

"Turska predstavlja otvorena vrata ka severnom Iraku", konstatatuje Janjić, piše APA.

Dok su se, nakon raspada bivše Jugoslavije, etnički konflikti od Srbije do Bosne i na Kosovu, odrazili na verskom polju, Albanija se tek oslobađala ateističke izolacije, navodi agencija.

Sve verske zajednice u Albaniji, nakon svrgavanja komunista, morale su da počnu od nule, pošto je posle 25 godina ukinuta zabrana vera.

U Albaniji se, dodaje agencija, ne može primeniti pojednostavljena formula pripadnosti "srpsko je pravoslavno, albansko muslimansko", jer u toj zemlji živi 95 odsto etničkih Albanaca, od kojih je oko 60 odsto muslimana i do 30 odsto hrišćana.

Rimokatolički biskup u Tirani Rok Kola Mirdita ne vidi opasnost od islamizacije.

"U Albaniji vladaju tolerancija i harmonija";, tvrdi Mirdita dodajući da postoje mladi koji su bili izloženi "ispiranju mozga", ali ne previše.

Tako su muslimani iz Velike Britanije sagradili džamiju, koja nije priznata od albanske islamske nadležne vlasti. Mnogi mladi Albanci studiraju u islamskim zemljama, osnovana je ekstremistička ćelija, ali vlasti su obazrive, kaže biskup.

Albanija nije islamska država, ističe i pravoslavni biskup Andon iz Tirani, piše APA.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opasnost od radikalizacije na Kosovu i u BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Sep.2014

BEČ - U Albaniji ne postoji osjetna radikalizacija islamske omladine, ali situacija je drugačija na Kosovu i u BiH gdje uticaj sa islamskog prostora sa sobom donosi opasnosti, upozorava danas austrijska agencija APA...Iako austrijski kontingent pri KFOR-u tvrdi da ne primjećuje nikakvu radikalizaciju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.