U Nišavskom okrugu počela revitalizacija zadrugarstva

Izvor: JUGpress.com, 21.Avg.2017, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišavskom okrugu počela revitalizacija zadrugarstva

NIŠ-GADŽIN HAN-MEROŠINA

U naredne tri godine Vlada Srbije u osnianje i revitalizaciju postojećih zadruga uložiće 25 miliona evra a do kraja ove godine , u takozvanoj eksperimentalnoj fazi 200 miliona dinara.

Program revitalizacije zadruga počeo se oststvarivati i na jugu Srbije.  Do sada su dve zadruge , dobile po 50 000 evra u opremi za podsticajni razvoz zadruga iz opština Gadžin Han i Merošina  – jedna je pčelarske zadruge Bi Kuperom a druga Poljoprivredna >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zadruga Zaplanjski zasad . Predstavnici ove dve zadruge, Grada Niša, opština Gadžin Han i Merošina, danas su u Medija reform centru predstavili  Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017.

Konkurs je namenjen podsticanju stvaranja novih i obnavljanja postojećih zadruga na teritoriji Srbije a raspisala ga je Kancelarija ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća..

Narodni poslanik Hadži Milorad Stošić rekao je danas da je obnova i oživljavanje sela u Srbiji veoma važan zadatak a da  je ideja o ponovnom razvoju zadrugarstva naišla na odobravanje i podršku svih nivoa vlasti, kao i pojedinih institucija poput Srpske akademije nauka i umetnosti, Patrijarha srpskog gospodina Irineja.

„Moramo stvoriti uslove u našim selima da mladi ostaju, ali i da pokušamo da vratimo neke koji žele da rade tu“, rekao je Stošić.

Zadrugarstvo je, u poslednjih tridesetak godina bilo anatemisano i propalo, rekao je predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević On ističe da se zadruge vraćaju pravim osnovama, a to je udruživanje proizvođača, što doprinosi da proizvođači dobiju kvalitetnu novu opremu od države, kao i mogućnost da proizvode plasiraju kvalitetnije.

Na jugu Srbije, u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu postoji 31.221 porodično gazdinstvo, od kojih oko 8.000 na teritoriji Nišavskog okruga objasnio je Svetozar Aleksov, član Gradskog veća Niša koji je rekao da je svrha konkursa bolja i kvalitetnija poljoprivredna proizvodnja, uz pomoć i podršku većeg broja minstarstava. On je više puta potencirao da  sprovođenje ovog konkursa I obnovu seoskih zadruga nije političko već egzistencionalno pitanje I da  inicijativa   mora da potekne od samih poljoprivredni proizvođača.

Saša Milosavljević, predsednik upravnog odbora pčelarske zadruge Bi Kuper, rekao je da zadrugari moraju da vide lični interes kroz interes same zadruge I da  programi koji konkurišu moraju da budu održivi i koristni..

Poljoprivredna zadruga ZAaplanjski yasad  bavi se proizvodnjom, preradom i plasmanom lekovitog bilja. Direktor zadruge Zoran Ilić objašnjava da je sve što će biti ubrano sa parcela do kraja godine već plasirano na tržište ali da o;ekuje i uve'anje parcela kao i uvećanje zasada u narednom periodu. Mpora se planirati dugoročno jer ovakva vrsta proizvodnje daje efekte nakon dve godine.

Milosavljević je istakao da je prednost ovakvog načina proizvodnje što može da se obavlja I na malim parcelama a da se pri tom ima koristi. Naveo je primer siromašnih porodica iz opštine Gadžin Han koji traže socijalnu pomoć iz lokalne kase I dao preporuku da je bolje da takva domaćinstva počnu sa prouizvodnjom , poput zadruge Zaplanjski zasad I da uz pomoć opreme I sredstava dobijenim od Ministarstva, i zaradu, uz ulaganje samo sopstvenog rada mogu od njega I da žive I izdržavaju porodice.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.