Stari recepti juga Srbije: Ljuti pohovani škembići

Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Dec.2016, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti juga Srbije: Ljuti pohovani škembići

Danas spremamo pohovane škembiće ili "sroski pohovani kačkavalj", izuzetno kalorično i ukusno jelo za prave gurmane, sa ovih prostora,

Za kuvanje sirovih škembića:

1300 g sirovih škembića

2500 ml vode

malo soli

malo lista celera

2 lovorova lista

Glavni sastojci:

400 g kuvanih škembića (8 kom.)

malo soli

2 jajeta

3 kašike brašna
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
10 kašika prezli, kašika ljute tucane paprike

malo mleka

100 ml ulja

Priprema

Priprema sirovih škembića: Škembiće oprati u vodi u koju ste dodali malo sirćeta. Ako su škembići u jednom komadu iseći ih na veće parčadi.

Staviti škembiće u expres lonac. Preliti ih sa 2500 ml. vode, dodati malo soli, malo celerovog lista i 2 lista lovora.

Expres lonac zatvoriti i staviti na vatru srednje jačine i kuvati 40 minuta od vremena kada expres lonac počne pištati. Kada popusti pritisak u loncu, expres lonac otvoriti, izvaditi škembiće na cedilo i pustiti da se ocede i ohlade.

Od 1300 g sirovih škembića dobila sam 800 g kuvanih škembića. Ohlađene škembiće seći na pravougane komade.

Pripremiti smesu za paniranje: U jednu posudu staviti brašno, u drugu ulupana jaja sa malo mleka i u treću prezle. U svako parče kuvanih škembića utrljati malo soli, ljute paprike a po želji se mogu dodati i drugi začini. Svako parče škembića uvaljati u brašno, pa jaja, pa prezle i ponovo u jaja, pa u prezle. U tiganj staviti ulje da dobro pokrije dno, te staviti na vatru da se zagreje. Pripremljene škembiće staviti pohovati u zagrejano ulje, na srednju vatru. Peći oko 3 minuta sa jedne strane (da postane rumeno), okrenuti i peći sa druge strane oko 3 minuta.

Pohovane škembiće servirati sa restovanim krompirom, sosom po želji (kafanski sos - majonez, pavlaka, peršun, limun) ili prilogom koji želite.

Uz čašu dobrog belog vina, prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.