Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Dec.2016, 13:45 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Ljuti pohovani škembići
Danas spremamo pohovane škembiće ili "sroski pohovani kačkavalj", izuzetno kalorično i ukusno jelo za prave gurmane, sa ovih prostora,
Za kuvanje sirovih škembića:
1300 g sirovih škembića
2500 ml vode
malo soli
malo lista celera
2 lovorova lista
Glavni sastojci:
400 g kuvanih škembića (8 kom.)
malo soli
2 jajeta
3 kašike brašna
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
10 kašika prezli, kašika ljute tucane paprike
malo mleka
100 ml ulja
Priprema
Priprema sirovih škembića: Škembiće oprati u vodi u koju ste dodali malo sirćeta. Ako su škembići u jednom komadu iseći ih na veće parčadi.
Staviti škembiće u expres lonac. Preliti ih sa 2500 ml. vode, dodati malo soli, malo celerovog lista i 2 lista lovora.
Expres lonac zatvoriti i staviti na vatru srednje jačine i kuvati 40 minuta od vremena kada expres lonac počne pištati. Kada popusti pritisak u loncu, expres lonac otvoriti, izvaditi škembiće na cedilo i pustiti da se ocede i ohlade.
Od 1300 g sirovih škembića dobila sam 800 g kuvanih škembića. Ohlađene škembiće seći na pravougane komade.
Pripremiti smesu za paniranje: U jednu posudu staviti brašno, u drugu ulupana jaja sa malo mleka i u treću prezle. U svako parče kuvanih škembića utrljati malo soli, ljute paprike a po želji se mogu dodati i drugi začini. Svako parče škembića uvaljati u brašno, pa jaja, pa prezle i ponovo u jaja, pa u prezle. U tiganj staviti ulje da dobro pokrije dno, te staviti na vatru da se zagreje. Pripremljene škembiće staviti pohovati u zagrejano ulje, na srednju vatru. Peći oko 3 minuta sa jedne strane (da postane rumeno), okrenuti i peći sa druge strane oko 3 minuta.
Pohovane škembiće servirati sa restovanim krompirom, sosom po želji (kafanski sos - majonez, pavlaka, peršun, limun) ili prilogom koji želite.
Uz čašu dobrog belog vina, prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...