Skup žena poljoprivrednica iz centralne Evrope na Staroj planini

Izvor: juGmedia, 04.Sep.2015, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup žena poljoprivrednica iz centralne Evrope na Staroj planini

PIROT – U Pirotu i na Staroj planini održan je petodnevni skup žena – poljoprivrednica centralne Evrope.

Učestvovalo je dvadesetak poljoprivrednica iz devet zemalja, a cilj skupa je bio da žene razmene iskustva u organskoj proizvodnji, koje su se okupile prvi put na Staroj planini pod parolom „I mi smo farmeri!“.

Dušica Petrov iz sela Slavinja na Staroj planini, sakuplja divlje voće i od njega pravi sokove i džemove. Uzgaja i organsko povrće, kao i divlju malinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Njeno gazdinstvo registrovano je i za bavljenje turizmom.

„Moji gosti kad dođu odvedem ih na Staru planinu da sebi uberu plodove i naprave sok, slatko. Oni su toliko zadovoljni i ponovo se vraćaju – kaže Dušica.

Prema rečima Katarine Milenković ,organizatora skupa, tokom ovog okupljanja, poljoprivrednice su zaključile da dele iste probleme.

„Deo problema je u vezi sa aktuelnim evropskim zakonodavstvom u oblasti poljoprivrede i proizvodnje organske hrane koji ne pravi razliku između malih proizvođača i kompanija- rekla je ona.

„Nismo u mogućnosti da ispunimo sve potrebne standarde i zahteve zakonodavca kada je u pitanju proizvodnja i pristup tržištu. Jednostavno smo premali da bismo se takmičili sa velikim proizvođačima i zbog toga je potrebno ustanoviti drugačija pravila za nas- kaže Nevena, proizvođačica vina iz Srbije.

Kao izlaz iz situacije, poljoprivrednice vide umrežavanje i povezivanje kroz ženske zadruge u kojima bi delile resurse i iskustva čime bi ostvarile lakši pristup tržištu hrane.

Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope obuhvatilo je brojne radionice u vezi sa tržištem organskih proizvoda i zadrugama. Program je uključio i diskusiju o iskustvima o tome kako unaprediti WWOOF mrežu koja povezuje volontere i vlasnike organskih domaćinstava u svetu, a čije se učesnice okupljanja članice. Održana je i radionica recikliranja papira i razmene proizvoda i semena starih sorti. Učesnice su posetile lokalnu farmu životinja, kao i domaćinstvo koje se bavi ruralnim turizmom, a čija je vlasnica žena. Poslednjeg dana okupljanja, poljoprivrednice centralne Evrope posetile su Mlekarsku školu u Pirotu kako bi se upoznale sa tradiocionalnim procesom proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja i zelenu pijacu kako bi razgovarale sa lokalnim proizvođačicama.

Prvo okupljanje poljoprivrednica Centralne Evrope organizovao je AMA – Centar za negu čoveka i prirode u saradnji sa Svetskom organizacijom volontera na organskim farmama i opštinom Pirot.

Kraj paz

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.