Ponuda koja se ne odbija: Iz škole pravo na posao!

Izvor: juGmedia, 30.Maj.2016, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponuda koja se ne odbija: Iz škole pravo na posao!

VLASOTINCE – Dvanaestoro učenika tekstilnog smera Tehničke škole u Vlasotincu dobilo je ponudu za posao kakva se ne odbija, ponudu kakvu je retko koji osamnaesetogašnjak u Srbiji dobio.

Nesvakidašnju šansu u vidu radne knjižice pružila je svim učenicima završne godine tekstilna fabrika „Manufaktura europea“, koja godinama posluje u Vlasotincu. Učenici mogu da se jave na posao čim uzmu diplome.

Slučaj da se iz školskih klupa krene pravo na posao decenijama >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << se nije dogodio u varoši na Vlasini, ali ni u Jaablaničkom okrugu. Takvu šansu dobiće, po svoj prilici, i naredne generacije sa tekstilnog smera.

„Naš plan je da u naredne tri godine zaposlimo između 40 i 50 radnika, a pošto su nam potrebni edukovani kadrovi, mi smo učenicima završne godine tekstilnog smera u Vlasotincu ponudili da, kad završe školu, dođu kod nas na posao. Prvo ćemo raditi obuku, onda će naši stručni kadrovi proceniti ko ima afiniteta prema kojoj mašini i vrsti posla. Posle probnog rada od pet do sedam dana, nadamo se da ćemo svi biti zadovoljni“, kaže za Jugmediu zamenik direktora kompanije Saša Mitrović.

Iznenađeni su učenici i profesori.

„Ova ponuda za nas i naše učenike mnogo znači. Na pomolu je jedna izuzetna saradnja sa kompanijom Manufaktura europea. Mi smo s decom obišli pogon i oni su svima ponudili zaposlenje, čim uzmu diplome, kao i onima koji budu završili u naredne tri – četiri godine jer toliko radnika treba da zamene u kompaniji. Deca su vrlo pozitivno odreagovala jer praktično imaju šansu da se odmah zaposle i to u struci, što je danas retkost. Dogovorili smo sa kompanijom i da promenimo praktičnu nastavu, odnosno da deca u našoj radionici budu jedan dan, a drugi dan prakse da provode u Manufakturi europei“, priča direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.

U fabrici Manufaktura europea trenutno radi 140 radnika koji proizvode žensku i mušku konfekciju. Kompletna proizvodnja izvozi se u Italiju, Francusku, Nemačku, Dansku i druge zemlje.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.