Niš pobednik festivala “Srbija u ritmu Evrope”

Izvor: JUGpress.com, 25.Jun.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš pobednik festivala “Srbija u ritmu Evrope”

NIŠ

Prestavnici grada Niša pobednici su dečijeg muzičkog festivala “Srbija u ritmu Evrope 2017”, koji je održan danas u Somboru .

Takmičari iz Niša pevali su pesmu Emine Jahović“ I da mogu”

Pokrovitelj Nišlija bila je ambasada Turske u Srbiji. Glasanje je bilo po Evrovizijskom modelu, žiri i SMS poruke.

Žiri u kome je bio  predstavnik Niša, dodeljivao je poene svakom od takmičara, odnosno ekipa.

Ukupan broj poena od žirija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se određivao tako što grad koji ima najveći broj glasova dobija 20 poena, a grad sa najmanje glasova dobija 1 poen.

Isto pravilo važilo je  za SMS glasove – grad sa najviše dobijenih SMS poruka dobio je 20 poena, a grad sa najmanje SMS poruka dobija 1 poen .

Prema pravilima glasanja finalni rezultat I plasman takmičara se određivao tako što se sabiraju poeni žirija (1 – 20) i SMS publike (1 – 20). Takmičar sa najvećim brojem ukupnih poena je pobednik takmičenja.

Na ovogodišnjem takmičenju isti broj poena imali su Niš I Subotica .

Međutim, prema propozicijima takmičenja, ako dva grada imaju isti broj poena, bolji plasman zauzima grad koji je dobio više poena od grada domaćina.

Sombor, kao grad domaćin Nišu je dao maksimalni broj poena, 20 a Subotici 15, što je opredelilo pobednika.

Niš je inače nastupao 15. po redu.

Deca koja su pevala i igrala  nagrađena su desetodnevnim boravkom u Turskoj , a Grad Niš će dobiti 40 odsto sredstava od neto SMS poruka, koje će dati nekoj od škola ili predškolskih ustanova u Nišu. Ovaj festival je jedan od najpriznatijih u Srbiji I nazivaju ga “Srpskom mini Evrovizijom”.

Sledeće godine Niš će biti domaćin festivalu.

Decu iz Novog Pazara podržala je ambasada Finske, iz Smederevske Palanke, Francuska.. Mladenovca – ambasada Belgije, Vrbasa – Bosna I Hercegovina, Temerina – Azerbejdžan,  Ćićevca – Makedonija ,  Srbobrana– Nemačka,  Vrnjačke Banje – Kipar, Sremske Mitrovice – Austrija, Trstenika – Australija, Sombora  – Srbija, Bačkog Petrovca – Švedska, Brusa – Španija,. Subotice – Portugalija, Krupnja –  Bugarska, Bača – Danska, Sokobanje – Grčka, Gornjeg  Milanovca – Norveška I Ćuprije – Crna Gora.

Ceo tok festivala  prenosila je direktno TV Prva .

Manifestacija “Srbija u ritmu Evrope” u našoj zemlji se održava od 2008.godine. Namenjena je deci u osnovnim i srednjim školama i osmišljena u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Belom knjigom EU o mladima, Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije i Akcionim planom politike za mlade u Vojvodini.

Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja. Manifestacija je predviđena za grupu do 300 stotine dece iz osnovnih i srednjih škola u svakom gradu. U okviru programa manifestacije, organizuju se besplatne edukacije za decu koja su sastavni deo manifestacije. Edukacije se realizuju u vidu 4 različite sekcije: Hor, Folklor, moderan ples i solo pevanje.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.