Nema spasa od redova za zdravstvene knjižice

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jan.2017, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema spasa od redova za zdravstvene knjižice

Dok se Nišlije više od 2 meseca žale na višečasovno čekanje u redovima za izdavanje, overu i promenu podataka na novim zdravstvenim knjižicama, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje tvrde da maksimalan broj zaposlenih radi na ovome, ali i da je problem u tome što “tek treba da se unapređuje sistem”.

Građani koji su primorani da stoje u redovima pred šalterima u “Socijalnom”, nedeljama se javljaju redakciji Južnih vesti, pitajući se zbog čega >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se na istim šalterima obavljaju različite radnje.

Zašto se nove knjižice overavaju “zahtevom za markice”, kada nikakve markice ne postoje, zašto se i sinhronizacija podataka vrši na istom mestu i ono najvažnije, kako izbeći gužve u kojima se “gubi” po nekoliko sati. Kako i same Nišlije kažu, “hiljadu muka, a jedan šalter”.

Opšti je haos, ovo je sramota, a o ulascima preko reda i vezama ne treba trošiti reči. Sada treba pozvati gospodina premijera da vidi ovu sramotu - rekla je jedna Nišlijka.

Mnogo je onih koji su “zaglavljeni” u redovima zbog potvrde da su zdrastveno osigurani, koja važi dok se ne izradi nova knjižica.

Ja već 5 sati čekam, a sigurno još neću na red. Ima još 15 pre mene. Zbog čega se uopšte overavaju knjižice? Zar ne treba to digitalno da ide? I kakav je to "zahtev za markicu", kada nikakvih markica više nema? - pita jedan građanin.

Međutim, u RFZO kažu kako su sa 4 isturena odeljenja u opštinama Medijana, Crveni krst, Pantelej i Palilula povučeni radnici i prebačeni na šaltere “Socijalnog” kako bi ubrzali posao. "Tek treba da se unapredi sistem"; foto: JV

Ovi radnici su povučeni i svi rade na šalterima u sedištu filijale upravo da bi se maksimalno iskoristili svi ljudski resursi na poslovima primanja zahteva za Kartice zdravstvenog osiguranja. Iz razloga racionalnosti i bolje iskorišćenosti odlučeno je da se svi zaposleni koncentrišu tamo gde je najveće javljanje osiguranika i najveća gužva - kažu u RFZO.

Što se tiče problema sa overom knjižice, u Fondu navode kako je ovo tek “prva faza implementacije” novih knjižica i da zbog toga "postupak overavanja sličan overi starih zdravstvenih knjižica". Biće tako, kažu u RFZO, dok se sistem ne usavrši.

Stare važe do izdavanje novih; foto: JVIako je od prošlog meseca, kako bi se rasteretile gužve, omogućena i predaja zahteva za nove knjižice na šalterima pošte, po potvrdu o predatom zahtevu se ponovo ide na šalter Fonda. Dok su građani zbunjeni ovako komplikovanom procedurom, u RFZO objašnjavaju kako potvrda nije svima potrebna.

Potvrda PZK izdaje se samo licima koja nemaju overenu  staru „papirnu“ knjižicu, kao i licima koja su izgublila overenu staru knjižicu. Potvrda PZK nije potrebna i ne izdaje se: deci do 18 godina, trudnicama, porodiljama koje imaju neoverenu staru zdravstvenu knjižicu i penzionerima kojima je zdravstvena knjižica trajno overena - rekli su u Fondu.

"Hiljadu muka, jedan šalter"; foto: JVI dok u RFZO kažu da "za sinhronizaciju nije propisana posebna procedura", Nišlije kažu da za sinhronizaciju kartice čekaju po nekoliko sati.

Jedan građanin kazao je kako je čekao 3 sata da mu se sinhronizuje kartica, što je na kraju i učinjeno. Međutim, ističe on, na kartici se nije promenio datum overe, kad je očita u bilo kojoj ustanovi i na sajtu RFZO, zbog čega mu je u filijali Fonda rečeno da mora "ponovo u red".

Pitam u čemu je problem, oni mi kazu "nije sinhronizovana, a to što si bio prošlog puta to može svako da nam kaže. Mi se ne sećamo, uzmi broj i čekaj". Moje vreme je novac, ne mogu sebi priuštiti jos 3 sata bačenih u čabar, te smatram da je ono tamo ogromna sramota i vrhunski nivo nesposobnosti - rekao je jedan od nezadovoljnih Nišlija.

U RFZO kažu da takav problem nastaje jer se radi o podacima koji se "fizički upisuju na sam čip zdravstvene kartice, pa je to jedini način upisivanja".

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Zamena zdravstvenih knjižica: Važi samo potvrda RFZO

Izvor: Večernje novosti, 11.Jan.2017

S obzirom na to da se na izdavanje novih kartica zbog gužve čeka i do tri meseca, mnogi će morati da uzmu PZK potvrde OSIGURANICI koji su putem e-Uprave i na šalterima "Pošte Srbije" podneli zahtev za zamenu papirne zdravstvene knjižice novom zdravstvenom karticom, moraće...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.