NUNS I NDNV: PROTIVZAKONITO TRAŽENJE JMBG OD NOVINARA

Izvor: JUGpress.com, 06.Apr.2016, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS I NDNV: PROTIVZAKONITO TRAŽENJE JMBG OD NOVINARA

BEOGRAD-NOVI SAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozoravaju javnost da pojedine političke stranke i institucije protivzakonito za akreditovanje novinara traže i poverljive podatke kao što su JMBG ili broj lične karte.

NUNS i NDNV pozivaju da se odmah prestane sa takvom praksom, a kolegama novinarama poručujemo da čuvaju svoje lične podatke, a da o eventualnom kršenju zakona i sprečavanju rada obaveste novinarska >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << udruženja, kao i kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Podsećamo da je nedavno i Poverenik podsetio da su organi vlasti dužni da se, vršeći akreditaciju novinara za prisustvovanje određenim događajima ili konferencijama za štampu, “pridržavaju elementarnih principa Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – svrsishodnosti i srazmernosti” i da obrada više podataka nego što je potrebno predstavlja povredu člana 8. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Isto se odnosi i na druge organizatore događaja.

NUNS i NDNV podsećaju da bi za akreditovanje, osim u iznimnim slučajevima predviđenim zakonom, trebalo da bude dovoljna samo novinarska legitimacija, a da bi poverljivi podaci mogli da se zloupotrebe na različite načine, pa i za ugrožavanje prava novinara.

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.