Danas su Poklade, spremate li se za Karavešticu?

Izvor: juGmedia, 26.Feb.2017, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas su Poklade, spremate li se za Karavešticu?

Srpski Halloween ili Karaveštica je običaj koji je neobilazan na jugu Srbije i aktuelan uvek povodom praznika Poklade, kada se preskače vatra u nameri da se, jelte, kara veštica, tačnije otera veštica.

Paljenje i preskakanje vatre i danas je ostao redovan običaj za vreme poklada

Prema narodnom verovanju, u ovom periodu je posebna opasnost pretila od veštica i raznih zlih sila, pa su se mladići, devojke i deca doskora masovno mazali belim lukom, pravili buku, a najefikasniji >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << metod zaštite bile su vatre.

Kad vatre dogore onda se obavezno, uglavnom na prevaru, mnogima izgarave lica, da bi se, kako se veruje, nečastive sile i zle veštice uplašile i pobegle od vatre i pokladara. 

U 19 časova ispred prostorija udruženja,,Ilinden“ i Etno muzeja paliće se vatrea povodom belih poklada, služiće se rakija za starije a za decu jelo koje se sprema za taj dan

Iste večeri se poklapa i čuveno „lamkanje jaja“… ako nisu slučajno poskupela.

Kuvano jaje se probuši iglom, zaveže za luster iznad stola, zavrti, a ukućani se trude da ga uhvate ustima bez pomaganja rukama.

Bela nedelja, poklade ili kako neki nazivaju, karaveštice, obeležavaju se kako bi se po legendi, oterale zle misli, loša sreća kao i hladni dani.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.