Danas je Teodorova subota

Izvor: KMnovine.com, 28.Feb.2015, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Teodorova subota

Danas 15./28.februara 2015.godine, pored Sv. ap. Onisima i prepodobnog Evsevija, pravoslavci molitveno obeležavaju i spomen na javljanje Sv.Teodora Tirona 362. godine.



   
Mošti Sv. Teodora Tirona u manastiru Hopovo    
Teodorova subota, Todorica posvećena je događaju koji se desio u vezi sa Sv. velikomučenikom Teodorom Tironom i koljivom.Todorova subota je prva subota Vaskršnjeg posta pa prema tome pokretan >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << praznik koji spada uz Vaskršnji ciklus praznovanja. Dan je posvećen Sv. velikomučeniku Teodoru Tironu, koga Crkva slavi 17. februara, a u Teodorovu subotu uspomenu na njegovo javljanje Episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta.

U vreme rimskog cara Julijana Apostate 362. godine i progona hrišćana, car je naredio da se sve namirnice po carigradskim pijacama i radnjama poprskaju krvlju od žrtvenih životinja, kako bi se hrišćani oskrnavili i ne bi mogli da se pričeste.

Teodor Tiron javio je carigradskom arhiepiskopu Evdoksiju da obavesti hrišćane Carigrada da ne kupuju ništa od namirnica.

Na pitanje vladike šta da jedu hrišćani koji poste, svetitelj je rekao da kuvaju pšenicu i prave koljivo mešajući sa medom. Hrišćani su tako i uradili i dostojni se pričestili u Nedelju Pravoslavlja.

Iz tog vremena potiče običaj da hrišćani prve subote Časnog posta kuvaju žito, koje u crkvi osvećuju i proslavljaju Svetog Teodora.

Kao uspomenu na taj događaj, na današnji praznik, domaćice kuvaju žito i služe svoje ukućane i goste koji toga dana dođu u kuću.

Sveti velikomučenik Teodor rodom je iz Male Azije, a njegove svete mošti nalaze se u sremskom manastiru Hopovo na Fruškoj Gori.

Pripremile: KM Novine

Zaštićeno © 2014 - 2015 / KM Novine / Sva prava na autorski materijal zaštićena!
Preuzimanje i upotreba sadržaja dozvoljena jedino uz pravilno navođenje izvora / www.kmnovine.com

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.