Zaštitnik građana: Radikalni stavovi dece prema LGBT osobama

Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2017, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana: Radikalni stavovi dece prema LGBT osobama

Društvo u Srbiji neadekvatno reaguje na govor mržnje prema LGBT osobama zato već u osnovno školsko obrazovanje treba uvesti zabranu diskriminatornog govora i nastavne planove posvećene pravima tih osoba, ocenila je zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović.

"Radeći sa decom prvenstveno u osnovnim školama bila sam poražena time koliko deca imaju radikalne stavove, koliko nemaju širinu, što pokazuje koliko nisu spremna da prihvate >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << različitost i zato smatram da je taj aspekat od vitalnog značaja", kazala je Gordana Stevanović na konfereniji u Beogradu u okviru projekta "Stvaranje toleranicje i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom drušvu".

Ona je istakla da nadležne institucije još nisu prihvatile preporuke institicuje Zaštitnika građana koje nalažu izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kako bi se zabranio diskriminatorni govor.

"Svi mi kroz obrazovni sistem stičemo određene vrednosti, ali ako kroz sisteme osnovnog školskog obrazovanja to ne steknemo - onda imamo govor mržnje i sve ono što eskalira iz toga", rekla je Gordana Stevanović.

Ona je navela da se mali broj LGBT osoba obraća nadležnim institucijama zato što nemaju poverenja u njih, navodeći da u velikom broju slučajeva nadležne institucije nisu prihvatile preporuke Zaštinika građana.

"Naša želja je da nam se LGBT osobe obrate i da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju, a mi ćemo u domenu naših nadležnosti pokušati da predupredimo", rekla je Gordana Stevanović.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević rekao je da je malo reakcija državnih organa na govor i zločine iz mržnje prema LGBT osobama.

"Napadi se dešavaju, ali se veoma retko dešava da slučajevi dobiju sudski epilog. Tužilaštvo neadekvatno postupa. Nasilje na ulicama i medijama ostavlja posledice i šalje poruku da je to nešto što je dozvoljeno", rekao je Antonijević.

On je kazao da se mladi ljudi često odlučuju na nasilje zbog toga što su izloženi medijskom pritisku i uticaju na formiranje stavova o LGBT osobama.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.