Umetnost preživljavanja

Izvor: Politika, 28.Avg.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost preživljavanja

Političari se danas bave vrhunskom umetnošću prisvajanja tuđih uspeha, umislivši da su lično okačili tuđe zlatne medalje o vrat

Tamo neke godine sedimo u kultnoj kafani „Grmeč” moj venčani kum Zuko Džumhur i ja, a za stolom s nama je i debeljuca, važna faca, prva do gradonačelnika Beograda. Naizgled skroman čovek, davi nas kako ništa nema sem starog automobila i para cipela koje obućar dovodi u red. Zuko ga gleda s nevericom i postavlja mu pitanje, aktuelno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za štrebere i kukumavke svih vlasti. Pita ga kum Zuko: „Kad si poslednji put ručao kod kuće?”

Penzioneri i 770.000 nezaposlenih koji kusaju klin-čorbu nesvesno su stvorili najveće umetničko udruženje. Mislite da se šalim? Ozbiljno mislim na veliko umetničko delo koje se zove umetnost preživljavanja. Korifeji te umetnosti zahvalni su svojim ktitorima iz vlasti. Nisu to ktitori poput Kolarca ili Igumana, već ktitori kredita pod „povoljnim uslovima”, koji su usavršili umetnost dranja kože.

Veliki umetnici, pored toga što su se tokom života našli u situaciji da savladaju umetnost preživljavanja (nisu imali od čega da žive), stvarali su epohalna dela. Primer je genijalni Van Gog, koji je u rastrojstvu odsekao sebi uvo. Zamišljam armiju umetnika preživljavanja kako sebi seku uši i odlaze u carstvo tišine, koje predstavlja zaštitu od halabuke obećanja glasnogovornika vlasti.

Naš brend, šta god značio taj izraz, sem uništavanja izvornog srpskog jezika, da „komšiji crkne krava”, pretočen je u brendirani pojam „kićenje tuđim perjem”. Vodeći političari danas se bave vrhunskom umetnošću prisvajanja tuđih uspeha, umislivši da su lično okačili tuđe zlatne medalje o vrat. Neprikosnoveni vlasnici zlatnih medalja su momci i devojke pred kojima se vijori zastava i svira se himna Srbije u momentu kad ceo svet stoji. U planetarne uspehe Đokovića i Stjepanovića uložili su ogromne napore i odricanja njihovi roditelji koji su im i ulili ljubav prema Srbiji. Država u njih nije uložila ništa i neumesno je da naš premijer prisvoji tuđi uspeh kako bi natrljao nos Nemcima. Ako vlast sada ne shvati da nas prezentuju samo sport i kultura, a ne dim iz „Železare Smederevo” koji asocira na izbor pape, uknjižiće još jedan „uspeh” kojim će se u budućnosti baviti arheolozi.

Zoran Hristić

objavljeno: 28.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.