Izvor: Politika, 31.Mar.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarić danas ponovo pred sudom

U nastavku suđenja za pranje novca očekuje se da optuženi iznese detaljno odbranu, kako je i najavio prošle sedmice na suđenju za trgovinu drogom

Darko Šarić, optužen za trgovinu narkoticima danas će ponovo biti izveden pred sudsko veće Specijalnog suda u postupku za pranje novca. Zbog optužbi da je oprao 22 miliona evra, Šariću se, zajedno sa njegovim saradnicima, sudi u postupku odvojenom od onog u kojem odgovara za šverc kokaina.

U svom prvom pojavljivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pre sudom, u procesu za krijumčarenje 5,7 tona kokaina, Šarić je prošlog ponedeljka izjavio da mu je bivši režim namestio optužbe za prodaju droge i da će mnogo toga imati da kaže u vezi sa pranjem para. Dodao je da je sarađivao sa bogatim i uticajnim ljudima, ali nije precizirao na koga misli, istakavši da je optužnica protiv njega montirana da se zamagli slučaj „Agrobanka”. Šarić je tada rekao i da nije sasvim spreman da iznese odbranu, ali da će vrlo brzo moći da se izjasni na optužbe.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal koja se odnosi na pranje para navodi se da je novac od prodaje kokaina ubacivan na račune njegovih firmi u inostranstvu, a za to vreme, u Srbiji su kupovana već privatizovana preduzeća.Na optuženičkoj klupi je, osim Daraka Šarića, još devet advokata i privrednika koji su mu, prema tvrdnjama tužilaštva, pomogli da novac od prodaje kokaina ubaci u legalne tokove u Srbiji.

Prvu optužnicu protiv pripadnika Šarićeve organizovane kriminalne grupe koji su se bavili pranjem novca tužilaštvo je podiglo u avgustu 2010. godine. Pored Šarića, terete se advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić (osuđen u Bosni i Hercegovini zbog pranja Šarićevih para, a pred Specijalnim sudom mu se sudi u odsustvu), Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović.

Kasnije su podignute još tri optužnice koje se nadovezuju na nju. U decembru 2010. godine podignuta je optužnica protiv Nikole Dimitrijevića, a 14. februara 2011. godine protiv Srđana Petrovića i protiv Dušana Kovačevića.

Zatim je 1. marta 2011. godine usledila i optužnica protiv Darka Šarića, Nebojše Jestrovića, Zorana Ćopića, Andrije Krlovića i Marinka Vučetića. Njima je stavljeno na teret da su prljav novac, koji je prethodno pribavljen neovlašćenim stavljanjem u promet narkotika, ulagali u privatizaciju i kupovinu preduzeća i hotela na teritoriji Srbije. Šesta optužnica podignuta je decembra 2011. godine.

Na toj optužnici se nalaze, pored Šarića, Bojan Stanojković, Boban Stojiljković, Nebojša Jestrović, Aguš Erdinc, Goran Vučković, Nebojša Spasić , Nemanja Krstajić i Goran Bogdanović. Poslednja optužnica protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe podignuta je u februaru ove godine protiv okrivljenog Marka Dabovića, koji se tereti da je novac od droge ulagao u građevinska preduzeća na teritoriji Srbije.

Prema sumnjama tužilaštva, glavni čovek za kontakte Šariću bio je Radovan Štrbac, preko koga je upoznao Mileta Jerkovića, Zorana Ćopića kao i glavne ljude Metals banke preko kojih je vršio poslovne transakcije. Na meti Šarića prvenstveno su bila vojvođanska preduzeća, koja su u vlasništvu imala hotele, restorane, ali i bogate zemljišne posede. Vrednost ovih preduzeća procenjuje se na desetine miliona evra.

D. Čarnić

objavljeno: 01.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarić danas o pranju para

Izvor: Danas, 31.Mar.2014

Da li će Darko Šarić promeniti koncept odbrane kada se danas prvi put pojavi pred Specijalnim sudom u procesu za pranje novca, njegova odbrana drži u tajnosti. Naime, prošlog ponedeljka, na početku serije glavnih pretresa na suđenju za šverc kokaina, Šarić se praktično samo kratko izjasnio...

Nastavak na Danas...

Šarić danas iznosi odbranu za pranje novca

Izvor: Mondo, 01.Apr.2014, 09:19

Suđenje Darku Šariću i još 17 optuženih za pranje 22 miliona evra "kokainskog" novca u Srbiji danas će biti..

Nastavak na Mondo...

Šarić: Sakrio sam pare

Izvor: Politika, 01.Apr.2014

Prodao sam firmu za 29 miliona evra i normalno da sam nešto sklonio da drugovi iz „ce-ka” ne uzmu baš sve..Darko Šarić, optužen za trgovinu narkoticima i pranje novca odbacio je sve optužbe koje ga terete da je srpske firme kupovao novcem od droge, opravši tako 22 miliona evra. On je rekao...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.