Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2017, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rujević: Srbija je kao "mali Bangladeš"

Sastav vlade služi za potkusurivanje interesa različitih aktera, postoje i zakulisni pritisci, a napetost oko podrške mandatarki bila je samo gluma, ocenio je novinar nemačkog Dojče velea Nemanja Rujević. Govoreći o uslovima pod kojima posluju strani investirori i pravima radnika u Srbiji kazao je da je u tom pogledu Srbija „mali Bangladeš“.

Rujević je gostujući u Novom danu, rekao da svaki sastav vlade služi za potkusurivanje različitih interesa, različitih aktera, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pa tako SNS kao najjača stranka ima jedva pola ministarstava, a ostalo služi za podmirivanje, koalicionih partnera, zapada i Rusije.

Dačić je ispregovarao još dva ministarstva, Rusi su namireni Popovićem i Vulinom na čelu ministarstva odbrane, zapad može da bude srećan jer je Ana Brnabić makar simbolično kao figura prozapadno orijentisana.. to godinama tome služi i sada tome služi.

 On je ocenio da postoje pritisci velikih sila, čak i javni, i pomenuo jučerašnju izjavu američkog ambasadora o tome kako Srbija treba da se orijentiše, ali je napomenuo i da ima i mnogo zakulisnih pritisaka.

Komentarišući imenovanje Aleksandra Vulina za ministra odbrane, Rujević je rekao da on nije kvalifikovan „ni za šta sem da hvali Vučica“. „Tako može da bude bilo šta, pa tako i ministar odbrane, a da bude zapravo marioneta Vučića“, kazao je.

On ne očekuje da će se izborom Ane Brnabić nešto promeniti. „Vučić joj je rekao ti ćes biti mandatarka, ti imaš većinu, i ona dolazi da vodi gotov tim koji je sastavio Aleksandar Vučić“, kazao je.

Rasprava oko podrške mandatarki je bila glumljena rasprava, jasno bilo da će svi da glasaju, sem Dragana Markovića Palme.

Ocenjuje da će ona govoriti više o tehničkim stvarima, o onome u čemu je stručnjak, a manje o političkim, ali i da je ona „tehnokrata pa joj to i pristaje na kraju krajeva“.

„Svi ekspozei su spiskovi lepih želja, i to sve sjajno zvuči, ali to nema mnogo veze sa onim što će se raditi“, dodao je.

O štrajku radnika u Fijatu: Biće Vučić kao neočekivana sila koja rešava stvar

Sudbina stranih investicija jeste da se najave na sva usta, 87 puta presecaju crvene vrpce oko iste stvari, a onda sve potone u zapećak, rekao je Rujević govoreći o štrajku radnika u Fijatu. "Radnici se žale da rade za trojicu svako od njih, da su plate lošije nego što bi trebalo da bude, i tvrde da bi Fijat trebalo da se odrekne pola procenta svog profita i tada bi bio rešen problem, ali kapitalisti se ne odriču ni jednog promila profita", kazao je.

On očekuje da se, kako je rekao, u Kragujevcu pojavi predsednik Vučić.

"U ovakvim situacijama, pojavljuje se neočekivana sila i rešava stvar – Aleksandar Vučić, pojavi se obeća nešto kao što je uradio u Goši i Priboju. A čak i ona obećanja koja su ispunjena bila su ispod svakog dostojanstva. Mislim da će se pojaviti u jednom trenutku u Kragujevcu", rekao je Rujević.

Govoreći o uslovima koji se daju stranim investitorima, on je rekao da je posle intenziviranja pregovora Srbije sa EU i kad je Vučić došao na vlast, donet Zakon o radu koji je "sramotan" i briše prava radnika.

„I to jeste jedna od stvari koja se traži od tih zemalja - potpuno otvoreno tržište, jeftini radnici, ono što oni nikada ne bi videli u svojoj zemlji, dobijaju ogromne subvencije, tolike da mogu da daju plate radnicima nekoliko godina iz njih, a posle, ako im se ne sviđa, da se spakuju i odu. Neverovatni su uslovi za strane investitore, ovo jeste mali Bangladeš, možda su plate veće nego u Bangladešu, ali je i zbog geografskog položaja lakša isporuka.. ovde su jako jeftini radnici“, kazao je Rujević.

Povodom prezaduženosti opština i gradova i mogućeg bankrota grada Kragujevca, Rujević je ocenio da se to neće desiti.

„Neće se desiti bankrot Kragujevca, možda bi se desio u opozicionim gradovima, ali oni to neće dozvoliti. Suludo su podeljene nadležnosti i finansije između države i gradova i opština, u velikoj meri zavise od onih iznad", zakljičio je gost Novog dana.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Rujević: Sastav vlade - potkusurivanje interesa

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2017

Sastav vlade služi za potkusurivanje interesa različitih aktera, postoje i zakulisni pritisci, a napetost oko podrške mandatarki bila je samo gluma, ocenio je novinar nemačkog Dojče velea Nemanja Rujević. Govoreći o uslovima pod kojima posluju strani investirori i o pravima radnika u Srbiji kazao...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.