Program za pomoć mladim preduzetnicima

Izvor: VOA, 30.Avg.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program za pomoć mladim preduzetnicima

Nezaposlenost mladih je ozbiljan problem u mnogim zemljama širom sveta. U SAD, prema najnovijim podacima, nezaposlenost mladih u julu je bila nešto viša od 13 procenata, daleko iznad nacionalnog proseka koji iznosi samo šest odsto.

Dan otvaranja restorana centralnoameričke hrane - Las Sinko Amerikas…Niko nije ponosniji više od njegove vlasnice - Sofije Kontreras. Sofija je sanjala o ovom trenutku još od kad je bila dete. Prošle godine, letnji program NFTE (Nifti) pružio >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << joj je mapu puta ka ostvarenju tog cilja.

 “Naučili su me kako da razvijem svoj biznis, kako da ponudim minimalni održivi proizvod i da ga testiram, a to su salvadorske tortilje “pupusas”, kako da ih prodajem, po kojoj ceni, šta je moje tržište i gde je moje tržište. Istraživala sam na internetu i pronašla ovo idealno mesto, gde je kirija jeftina, u četvrti gde nema drugih latinoameričkih restorana”.

U ovoj učinioci, 35 srednjoškolaca iznosi i isprobava svoje ideje. Prve dve nedelje se zovu “vojni kamp” – tu se poslovne ideje formulišu, predstavljaju i kritikuju. Pošto izlože svoje ideje, oni izlaze iz učionice da ispitaju kako će reagovati potencijalni potrošači.

Ovaj tim objašnjava svoj proizvod i pokušava da stekne osećaj da li su na pravom putu.Studenti takodje slušaju ocene i kritike trenera u učionici, a svaki dobija svog mentora. Teri Bouman, izvršni direktor NFTE-ja u regionu Njujorka, kaže da je uloga mentora ključna.

“Veliki broj partnerskih kompanija nas snabdeva mentorima, koji rade u okviru ovog programa. Naša primarna misija je da iskoristimo preduzetništvo kako bismo naveli mlade ljude da na drugačiji način razmišljaju o mogućnostima koje im se nude u životu”.

U restoranu Las Sinko Amerikas, Sofia Kontreras je zadovoljna i ponosna. Ona je sastavila poslovni plan, i prodala koncept ljudima iz NFTE-ja i grupi investitora. Za Sofiju je otvaranje restorana trenutak pun emocija, dok razmišlja koliko se njena majka žrtvovala za svoju porodicu.

 “Moja mama je radila više od 14 godina, a plaćana je izuzetno malo, jer nije imala dokumenta. Uvek sam želela da ja učinim nešto za nju”.

Program NFTE-ja pomaže mladima kao što je Sofia Kontreras u SAD i još deset zemalja. U Njujorku, tri hiljade učenika se obučava svake godine, 15.000 na nacionalnom, a još hiljade na globalnom nivou.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kako mladi da započnu svoj biznis?

Izvor: B92, 31.Avg.2014, 14:10

Uz pomoć međunarodnog programa “Mreža za podučavanje mladih preduzetnika” - NFTE , mladi ljudi iz porodica sa niskim primanjima uče kako da otvore radna mesta...Nezaposlenost mladih je ozbiljan problem u mnogim zemljama širom sveta. U SAD, prema najnovijim podacima, nezaposlenost mladih u julu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.