Dijalog mora da se nastavi i čak ubrza

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2016, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog mora da se nastavi i čak ubrza

Dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi i čak ubrza, jer je ovako nalik na brod s mnogo rupa i ako se zaustavi potonuće, i zato treba da nastavimo da se krećemo, ocenjeno je večeras na Beogradskom bezbednosnom forumu (BSF).

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević ocenila je večeras da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine od krucijalnog značaja, ali da Beograd i Priština imaju različit pristup po pitanju šta je to >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o čemu treba razgovarati.

Ona je na večernjem panelu BSF rekla da je njen utisak da su shvatanja dijaloga različita, jer Beograd, kada razgovara o normalizaciji odnosa, želi da razgovara o onim stvarima koje bi poboljšale položaj svih građana, bez obzira na nacionalnost, na Kosovu, dok Priština misli da treba da se priča o statusu.

"Ne razgovaramo o istim stvarima", konstatovala je Miščević dodajući da je podrška EU potrebna kako bi se pronašlo zajedničko shvatanja koje su teme o kojima treba razgovarati.

Ona je navela da je, kada je Beograd započeo skrining za poglavlje 35, jedna obaveza bila da se navedu koje sledeće teme dijaloga treba da budu.

"Mi smo veoma ozbiljno radili na tome i jasno stavili do znanja da je vreme da se razgovara o imovini. Nije logično da se započnu razgovori o telekomunikaciji bez razgovora o imovini, jer se oni ne mogu završiti bez rešenja za imovinu", objasnila je Miščević.

Ona je istakla da je imovina važna evropska vrednost, ali da Priština nije pristala na raspravu o tome, već je želela o svemu drugom da razgovara, pa tek onda o imovini.

Miščević je izrazila uverenje da se razgovori moraju nastaviti.

Takođe je kazala da Srbija put ka članstvu u EU vidi kao mogućnost za sprovođenje internih reformi.

"Za nas nije samo EU cilj, već put ka dostizanju stabilne demokratije. O tome postoji razumevanje u društvu", podvukla je ona.

Miščević, podsetivši da je pozvana da predvodi pristupne pregovore zato što je pratila pregovore drugih zemalja, primetila je da se nijedna zemlja nije suočila sa Poglavljem 35.

"Ponekad sam frustrirana jer ne razumem koji su novi koraci, jer ne postoji ranije iskustvo", kazala je ona.

Prema njenim rečima, niko ne zna tačne kriterijume kako će Srbija biti ocenjena za rad na dijalogu ili da li bi druga strana mogla, svojim delovanjem, da ugrozi poziciju Srbije.

Takođe je podvukla da pregovori Srbije sa EU predstavljaju više od reformskih procesa, i da se ne radi samo o Kosovu.

"Otvaranje poglavlja 23 i 24 je od ekstremnog zančaja za Srbiju. Implemtacija akcionih planova za ova dva poglavlja je bitno jer je naš posao uspostavljanje vladavine prava", objasnila je ona.

Rašiti: Komunikacija između vlada zapela

Izvršni direktor kosovske Balkan grupe Naim Rašiti smatra da je posle početka dijaloga Beograda i Prištine 2011, a zatim potpisivanja prvog sporazuma 2013, komunikacija između vlada zapela i da je zato potrebno da se, osim na tom nivou, razgovor vodi i na nivou kosovskog i srpskog društva.

Kako je ocenio dijalog treba da se ubrza, jer je on nalik na brod s mnogo rupa - Ako se zaustavi potonuće, i zato treba da nastavimo da se krećemo.

Rašiti je ocenio da su tvrdnje da je dijalog Beograda i Prištine u korist građana, zapravo istrošene, i da to vlade moraju da poprave.

"Moramo da vidimo šta traži Brisel. Treba da tražimo od Nemačke, Austrije i ostalih zemalja da pomognu EEAS", rekao je Rašiti.

Kako je konstatovao, dijalog o normalizaciji ne može da se vodi narednih 15 godina, već treba da se odrede rokovi kada će se implementirati dogovoreno kako bi se razgovor što pre okončao.

"Kako sada stvari stoje, konstantni pregovori o energetici i telekomunikacijama iscrpljuju. Građani imaju utisak da je to zbog političkih elita koje građanima govore jednu priču, a da zatim drugu priču govore kada su u Berlinu ili Beču i ostalim gradovima", rekao je Rašiti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.