Tenzije u Južnom kineskom moru: Kinezi optužili Amerikacne da se ponašaju opasno

Izvor: Blic, 22.Maj.2015, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenzije u Južnom kineskom moru: Kinezi optužili Amerikacne da se ponašaju opasno

Kina je danas osudila akcije američke vojske u Južnom kineskom moru, nazvavši ih "neodgovornim i opasnim" i pozvala na njihovo zaustavljanje, prenosi Rojters.

Kina je "jako nezadovoljna" preletima aviona američke vojske, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lej, prenosi Rojters.

Zvanični Peking je juče poručio da ima pravo da nadgleda vazdušni prostor iznad veštački napravljenih ostrva u Južnokineskom moru, posle najnovijeg incidenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde je jedan američki izviđački avion navodno upozoren da tu oblast napusti.

Novinska ekipa CNN-a izvestila je da je bila svedok incidenta u sredu kada je dispečer kineske mornarice osam puta zatražio od izvidjačkog aviona američkih vazduhoplovnih snaga "P8-A Posejdon" da napusti prostor iznad grebena Fajri kros (kineski naziv Junšu), gde Kina spovodi opsežne radove.

- Ovo je kineska mornarica...Ovo je kineska mornarica...Idite! - rekao je dispečer, na odgovor američke posade da lete međunarodnim vazdušnim prostorom, preneo je AP.

Lej je juče, na redovnoj konferenciji za novinare, rekao da nema informacija o navodnom incidentu.

Hong je, međutim, istakao da Kina "ima pravo da nadzire pomenuti vazdušni prostor i more kako bi se osigurala nacionalna bezbednost i izbegle pomorske nesreće".

- Nadamo se da relevantne države poštuju suverenitet Kine nad Južnokineskim morem, da će odustati od delovanja koja mogu pojačati kontroverze i imati konstruktivnu ulogu u regionalnom miru i stabilnosti - kazao je Hong.

Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej polažu pravo na delove strateški važnog Južnog kineskog mora, ali Peking tvrdi da je ta teritorija gotovo u celosti pripada Kini, što je izazvalo zabrinutost u regionu i šire.

Filipini su prošlog meseca izrazili posebnu zabrinutost zbog kineske kampanje prisvajanja koralnih grebena u arhipelagu Spratli, koja je podstakla bojazni o mogućnosti stalnih kineskih baza daleko u okeanu.

Kina je, sa druge strane, izrazila zabrinutost zbog mogućeg plana SAD za slanje vojnih aviona i brodova kako bi se obezbedila sloboda navigacije u Južnokineskom moru.

Američki državni sekretar Džon Keri koji je prošle sedmice boravio u Kini izjavio je da je tom regionu neophodna "mudra diplomatija" u pogledu odnosa između Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine, "a ne postaje i vojna uzletišta" očigledno misleći na piste koje SAD veruju da Kina gradi na grebenima.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina osudila američke akcije u Južnom kineskom moru

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Maj.2015

PEKING - Kina je osudila akcije američke vojske u Južnom kineskom moru, nazvavši ih "neodgovornim i opasnim" i pozvala na njihovo zaustavljanje, prenosi Rojters...Kina je "jako nezadovoljna" prelijetima aviona američke vojske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lej, prenosi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.