Vandali uništili umetničku instalaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2016, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandali uništili umetničku instalaciju

Za vikend u Novom Sadu za sada nepoznati počinioci uništili su umetničku instalaciju.

Instalacija je delo studentkinje novosadske Akademije umetnosti, a bila je postavljena između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti.

Instalacija "Intervencija na topovima", delo mlade umetnice Jelene Prokopović, prikazano je javnosti u sklopu projekta "Skulpture i instalacije u Novom Sadu", ali samo dana. Kako kaže umetnica, ideja instalacije bila je da predstavi topove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u njihovoj prvobitnoj funkciji.

"Što se tiče rada same instalacije i rada na njoj, trajala je sve ukupno šest dana, i u vreme rada instalacije nailazila sam na veoma pozitivne komentare prolaznika slučajnih, a verovatno i onih namernih, tako da, nekako nismo mogli da očekujemo ovo što se dogodilo", kaže Jelena Prokopović, student master studija Akademije umetnosti.

Docent na Katedri za vajarstvo Akademije umetnosti, Nikola Macura, već tri godine realizuje taj projekat, kako bi se oplemenio gradski prostor. Kako navodi njegova koleginica, reakcije ljudi su ranijih godina bile veoma pozitivne, tako da su tom situacijom neprijatno iznenađeni.

"Prošle godine kada smo radili, instalacije su opstale, mi smo izašli u prostor i to je jedno potpuno novo iskustvo i za student i za ljude i smatramo da je to izuzetno pozitivna stvar, gde smo mi hteli da izađemo sa umetnošću među ljude, da ih upoznamo, student, autore sa publikom. Publika je imala prilike da razgovara sa njima, da prati čitav proceš postavke radova, kako radovi nastaju, kako se integrišu u prostoru, i smataram da je to izuzetno dobro i pozitivno, i da sa tim mora da se nastavi. A činovi kao ovi narušavaju sve to", kaže Mirjana Blagojev, Docent na Katedri za vajarstvo Akademije umetnosti.

Sa Katedre za vajarstvo navode da su se obratili nadležnima, ali za sada nemaju zvanične podatke, jer se za krivcima još uvek traga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.