„Uhapsio“ ih pokajnik

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Jun.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Uhapsio“ ih pokajnik

BEOGRAD - Željko Milovanović (42), zvani Gavra, Severni vetar i Letač, glavnoosumnjičeni za ubistvo Ive Pukanića (47) i Nike Franjića (37) i Milenko Kuzmanović (25), uhapšeni su nakon što ih je srpskim istražnim organima „otkucao“ hrvatski svedok saradnik, saznaje Glas.

Suđenje

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je Tanjugu da Željko Milovanović ima srpsko državljanstvo i da mu se za to krivično delo može suditi u Srbiji. Homen >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je precizirao da je posle policijskih provera utvrđeno da Milovanović pored srpskog ima i državljanstva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pošto je utvrđeno da je državljanin Srbije, Milovanoviću se može suditi u Srbiji za krivično delo počinjeno na teritoriji Hrvatske, naveo je Homen.

Nema izručenja

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je juče da Srbija neće biti oaza za bilo čije građane koji su učinili krivična dela i pozvao sve države u okruženju da zauzmu takav stav i da isto postupe. On je na prezentaciji časopisa Policija danas i redizajniranog sajta MUP potvrdio da je uhapšeni Željko Milovanović, osumnjičen za ubistvo Ive Pukanica, ima tri državljanstva, da je velika količina oružja nađena u njegovom iznajmljenom stanu, kao i da je istraga u toku kako bi se utvrdili svi kontakti i motivi za njegove krivične aktivnosti. Dačić je rekao da je Milovanović sada u rukama pravosuđa i da neće biti izručen Hrvatskoj, jer Srbija sa tom državom nema sporazum o izručivanju i podsetio da se Milovanović ne tereti samo za ovo, već za više krivičnih dela.

On je rekao i da će se proveriti na koji način i kako je Milovanović dobio srpsko državljanstvo 2003. godine.

Klopka

Odmah po povratku u Beograd, počela su hapšenja. Najpre je u subotu u Beogradu uhapšen Milenko Kuzmanović (25), a dan kasnije u policijsku klopku pao i Milovanović. Spekuliše se da je sam Kuzmanović odveo policiju do Milovanovića, koji je uhapšen u nedelju veče na Dorćolu, dok je šetao kejom. Bio je naoružan, a arsenal oružja je nađen u stanu u Ulici Dunavski kej 9, koji je iznajmio svega nekoliko dana pre hapšenja.

Imao je metak u cevi u pištolju „glok“, a nije pružao otpor policajcima koji su ga pratili duže vreme. Lociran je pomoću mobilnog telefona oko 20 sati, a dva sata kasnije je uhapšen.

U stanu koji je iznajmio na ime Dragan Milovanović, nađena je najsavremenija oprema koju koriste profesionalne ubice. Pronađena su dva pištolja marke „škorpion“, četiri pištolja s prigušivačima, dosta municije i oprema za prisluškivanje. Nađena su i lažna srpska i slovenačka dokumenta. Milovanović, koji je rođen u Belom Manastiru, osim hrvatskog ima i državljanstvo BiH, ali i Srbije.

U policiji je negirao vezu sa ubistvom i odbijao da se dalje izjasni o krivici.

Još bez istrage

Kako je Glas saznao od izvora bliskih istrazi, protiv Milovanovića neće još biti pokrenut postupak u Specijalnom sudu u vezi ubistva Pukanića dok se ne utvrdi da li je srpski državljanin.

- Postupak protiv Milovanovića je već pokrenut u Hrvatskoj i ne mogu da se vode dva odvojena procesa, već bi trebalo da bude izručen njihovoj državi. On je uhapšen zbog više krivičnih dela počinjenih u Srbiji, i po automatizmu mu je određen pritvor. Osuđen je na višegodišnju robiju zbog više krivičnih dela. Ukoliko se utvrdi da ima valjano državljanstvo Srbije, onda bi Hrvatska mogla da nam ustupi predmet - kaže sagovornik Glasa.

Milovanović je osumnjičen da je u dvorište lista Nacional dovezao motor sa eksplozivom. NJegov odlazak iz dvorišta, s kacigom na glavi, zabeležile su kamere. Milovanović se sumnjiči i da je bio mozak operacije „Pukanić“, jer je u Zagrebu organizovao njegovo praćenje, te je za te poslove angažovao braću Roberta i Luku Matanića i Amira Mafalanija, koji su pritvoru.

Zbog sumnje da je organizovao Pukanićevo ubistvo, 27. aprila uhapšen je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam (47), a u hrvatskom zatvoru je njegov kum Stevan Đurović (54), zvani Kardinal.

Ceđenje

Istražni sudija odredio je pritvor do 30 dana Milenku Kuzmanoviću osumnjičenom za pomoć u ubistvu vlasnika hrvatskog lista Nacional Ive Pukanića, izjavila Glasu je portparol suda Maja Kovačević-Tomić. Kuzmanoviću je određen pritvor zbog težine krivičnog dela, opasnosti od bekstva i mogućeg uticaja na svedoke.

NJegov advokat Zdravko Đukanović, izjavio je juče Glasu da je Kuzmanović u potpunosti negirao da ima veze s atentatom u Zagrebu. „Kuzmanović nije izvršio krivično delo i mi ćemo to tokom postupka i dokazati, kao što smo dokazali i kada je neosnovano proveo 55 dana u pritvoru. Moje klijent nema veze sa celim slučajem“, rekao je Đukanović. Advokat je dodao i da Kuzmanović, sem Roberta Matanića, kojem je, nosio dokumenta od njegovog branioca Slobodana Ružića iz Beograda, nikog od ostalih osumnjičenih ne poznaje. Saslušanje Kuzmanovića počelo je preksinoć u 17.15, a završeno je tek u 20.20.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milovanović pre hapšenja pokrao poštu

Izvor: Blic, 03.Jun.2009

Beograd - Željko Milovanović, osumnjičeni za ubistvo Ive Pukanića koji je u nedelju uveče uhapšen na Dorćolu, u Beogradu je bio i 11. maja, kada je, prema pretpostavci policije, opljačkao poštu u Ulici Jurija Gagarina 81 na Novom Beogradu, saznaje „Blic”...- Iz pošte je tada ukradeno...

Nastavak na Blic...

Papiri koče saslušanje

Izvor: RTV Pink, 03.Jun.2009

Željko Milovanović još nije priveden na saslušanje . . . Željko Milovanović, zvani Gavra, koji se sumnjiči za umešanost u ubistvo vlasnika i novinara hrvatskog lista Nacional, još nije priveden na saslušanje kod istražnog sudije Specijalnog suda u Beogradu, izjavila je danas Tanjugu portparol...

Nastavak na RTV Pink...

Gavra čeka saslušanje kod sudije

Izvor: Mondo, 03.Jun.2009

Željko Milovanović, zvani Gavra, koji se sumnjiči za umešanost u ubistvo vlasnika i novinara hrvatskog lista 'Nacional' Ive Pukanića, još nije priveden na saslušanje kod istražnog sudije Specijalnog suda.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.