Uhapšen bivši generalni direktor Laste

Izvor: Akter, 20.Avg.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen bivši generalni direktor "Laste"

Bivši generalni direktor saobraćajnog preduzeća “Lasta” Velibor Sovrović uhapšen je danas zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica

Pored Sovrovića, uhapšeno je još pet osoba, a za jednom se traga.

Većinski vlasnik "Laste" je Republika Srbija sa akcijskim kapitalom u visini od 64,4 odsto, navodi se u saopštenju Ministarsva unutrašnjih poslova.

Dosadašnjim radom policija je utvrdila da ukupna šteta iznosi 133.685.561 dinara.

Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Sovrovića, policija je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu odredila zadržavanje do 48 sati i za odgovrna lica u "Lasti" i preduzećima „BG moto provajd" i „VLAAN" - O.K. (1949), D.N (1958) B. S, (1964) B. B. (1960) i V. D.(1965).

Za osumnjičenim D. B.(1961) koji je bio jedno odgovornih lica u „Lasti" raspisana je potraga, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policja precizira da su osumnjičeni u periodu od oktobra 2007. godine do danas zakupom poslovnih prostora, po višestruko višim cenama od tržišnih, nabavkom kancelarijskog materijala takođe po znatno višim cenama, kao i nabavkom autobuskih karata sa hologramom omogućili protivpravnu imovinsku korist preduzećima „BG moto provajd" i "VLAAN“.

Prilikom zaključenja ugovora o zakupu po znatno višim cenama od tržišnih osumnjičeni V.S. i D. B. , u periodu od 1. decembra 2009. godine do danas omogućili su sticanje imovinske koristi B. B, u visini od 5.302.880 dinara, kao i naneli štetu prilikom zaključenja ugovora o zakupu lokala ,u visini od 9.612.900,00 dinara.

Takođe su osumnjičeni D.N. i B.S, da su prilikom nabavke kancelarijskog materijala u periodu od 1.oktobra 2007. do 31.decembra 2013. godine od osumnjičenih V. D., po višestruko višim cenama od tržišnih oštetili preduzeće „Lasta“ za 93.925.181,00 dinara, koliko iznosi i protivpravna imovinska korist preduzeću „Vlaan“ .

Pored toga su D.B., i O.K, prilikom nabavke autobuske karte sa hologramom od V.D., po višestruko višim cenama od tržišnih u periodu od 28. decembra 2010. godine do danas oštetili "Lastu“ za iznos od 24.834.600 dinara, koliko su pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću „Vlaan“ d.o.o. iz Beograda.

Sovrović, kao i ceo Izvršni odbor direktora “Laste”, smenjeni su 22. jula na predlog predsednika Nadzornog odbora “Laste” Zorana Babića.

Babić je tada rekao da su smenjeni zbog “nerada, neodogovornog i rasipnickog ponašanja”.

Sovrović je rođen je 1962. godine u Obrenovcu. Završio je Saobraćajni fakultet u Beogradu.

Radio kao kao profesor u Srednjoj tehničkoj školi u Obrenovcu, i bio inženjer eksploatacije voznog parka u građevinskoj firmi „Partizanski put“.

Zatim se našao u Gradskom sekretarijatu za inspekcijske poslove Beograda, kao saobraćajni inspektor.

Od 1994. do 2001. bio je osnivač i direktor firme „Braneks - Soveks“, a od 2001. na mestu generalnog direktora „Laste“.

Velibor Sovrović se od 2003. do marta 2013. nalazio i na čelu Vaterpolo saveza Srbije, a bio je i predsednik radne grupe Košarkaškog kluba Crvena zvezda, koja je pripremala skupštinu kluba, pre tri i po godine.

Međunarodna unija drumskih prevoznika IRU dodelila mu je plaketu „Top menadžera“ za 2010. godinu u oblasti drumskog prevoza.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.