Troje dece stradalo u požaru

Izvor: RTV Pink, 26.Sep.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje dece stradalo u požaru

Troje dece starosti pet, sedam i devet godina stradalo je u požaru iza naselja Dr Ivana Ribara na Novom Beogradu. Majka stradale dece u pritvoru.



Nesrećnu vest potvrdio je načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević, navodeći da je izgorela je baraka veličine 20 kvadratnih metara, sagrađena od kartona i drvenih dasaka.Milošević je dodao da su na lice mesta stigla dva vozila sa osam vatrogasaca, ali da je "već sve bilo završeno s >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << obzirom na gradnju same barake". Milošević je objasnio da je reč o delu iza naselja Dr Ivana Ribara u pravcu kanala Galovica, uzvodno uz Savu. Stradala su tri deteta starosti pet, sedam i devet godina, izjavila je portparolka Hitne pomoći Nada Macura. Nesreća se dogodila u jedan čas posle ponoći. Majka nastradale dece, Živana Stanković (37), uhapšena je i na predlog Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, a sudija za prethodni postupak odredio joj je pritvor do 30 dana. Ona se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, rekao je Tanjugu tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, Boris Palović.Zaštitnik građana Saša Janković, kao i svaki put kada stradaju deca, u saopštenju podseća da nije dovoljno izražavati tugu, već da se moramo upitati da li se nesreća mogla i morala izbeći. "Medijski izveštaji kažu da se požar desio u kartonskoj kući i da je posledica zapaljene sveće koja je, u 21. veku, u glavnom gradu evropske Srbije, decu trebalo da osvetli i zagreje", piše u saopštenju. "Tragedija je još jedna bolna opomena o položaju Roma u neformalnim naseljima koja vapi za konkretnim merama na unapređenju uslova stanovanja i života te najranjivije grupe ljudi u Srbiji", navodi Janković. Zaštitnik građana u saopštenju ističe da je samo upornim i iskrenim merama države i lokalne zajednice moguće deci obezbediti bezbednije okruženje, a roditeljima omogućiti da ispune svoje roditeljske dužnosti. Nečinjenje i ignorisanje nehumanih uslova života znači i veliki deo odgovornosti države i lokalne zajednice za svaku nesreću koja se desi, pa i ovu, navodi se u saopštenju zaštitnika građana. Porodica bila zbrinuta u Aleksincu Porodica poginule dece nije prijavljena u Beogradu već u Aleksincu, te nije ni mogla da koristi prava ili usluge socijalne zaštite u Beogradu, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović. Ta porodica je ipak, kao i mnoge druge u neformalnom naselju u Ulici dr Ivana Ribara, dolazila u Beograd da bi se bavila sezonskim poslovima, a tokom zime se vraćala u svoj grad. U porodici je još dvoje dece, od kojih jedno ima godinu i po dana. Nadležni centar za socijalni rad - Odeljenje Novi Beograd već je preduzeo sve mere iz svoje nadležnosti, prikupio podatke o porodici od Centra za socijalni rad u Aleksincu, i u toku je postupak hitne procene potreba i osiguranja njihove bezbednosti. Sekretarka za socijalnu zaštitu je istakla da će, ukoliko se utvrdi da ima propusta u roditeljskom funkcionisanju, biti preduzete odgovarajuće mere prema roditeljima te dece, u skladu sa zakonom.

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.