Tači položio vence na spomenik ubijenim žeteocima, porodice: Sipao nam je so na žive rane

Izvor: Blic, 22.Jul.2016, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači položio vence na spomenik ubijenim žeteocima, porodice: "Sipao nam je so na žive rane"

U selu Staro Gracko kod Lipljana, sutra će biti obeleženo 17 godina od zločina u kom su, i dalje nepoznate osobe, iz zasede na njivi ubile 14 žetelaca sprske nacionalnosti.

Tim povodom pred spomen pločom na školi u centru sela biće održani parastos i pomen koji će u 10.00 sati služiti vladika raškoprizrenski Teodosije.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine ubijeno je 14 Srba, a najmlađa žrtva imala je 17 godina.

Pomenu povodom godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zločina prisustvovaće i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a predsednik Kosova Hašim Tači pre dva dana položio je cveće na spomen ploču i rekao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

- Zločin je zločin bez obzira protiv koga i od koga je izvršen - rekao je Tači i naglasio da će se samo trijumfom pravde dogoditi pomirenje.

Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u pokrajinu. Porodice ubijenih još čekaju da zločinci budu nađeni i kažnjeni što je jedan od razloga što su i pored dvočasnovnog ubeđivanja Tačijevog savetnika, odbili da se u sredu sastanu s njim.

Rođaci ubijenih kažu da im je Tači polaganjem cveća na spomen ploču "sipao so na žive rane" i "nasmejao se u lice" i njima, i svima koji istražuju zločine nad Srbima.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Među zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obeležena godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2016, 04:47

U Starom Grackom kod Lipljana danas je parastosom, koji je služio paroh lipljanski Srđan Stanković, obeleženo 17 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca iz ovog sela koji su ubijeni na njivi dok su sakupljali letinu...Parastosu su prisustvovali članovi porodica stradalih, predstavnici Kancelarije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.