Suđenje za pobunu Crvenih beretki: Popović potpuno promenio iskaz

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za pobunu "Crvenih beretki": Popović potpuno promenio iskaz

Aleksandar Popović, nekadašnji pripadnik JSO u današnjem nastvaku suđenja za pobunu ove jedinice dao je drugačiji iskaz nego u istrazi.

On je pred Većem Specijalnog suda svedočio drugačije nego u istrazi kada je davao iskaz Tužilaštvu za organizovani kriminal: On je to uradio iako je na početku rekao da ostaje pri ranijem iskazu. Popović sada skoro uopšte nije teretio Milorada Ulemeka Legiju i još sedmoro optuženih za pobunu novembra 200, za razliku od istrage. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

On je juče detaljno pričao kako su hapšena braća Banović, što je bio povodom da se JSO uzbuni 9. novembra 2001. Popović je svedočio da su se on i optuženi Veselin Lečić koji mu je bio pretpostavljeni kao oficir za bezbednost JSO pridružili ostalima u bazi u Kuli.

- Komandant Duško Maričić, Zvezdan Jovanović i Mića Petraković (optuženi) su nas pitali da li smo sa njima. Kada smo potvrdili da jesmo rekli su nam da nema izlaska iz baze ida predamo mobilne telefone. Bila je samo jedna spoljna telefonska linija iz centra veze – svedočio je Popović.

Tužilac Dimitrije Popić napomenuo je da iskaz svedoka iz istrage u velikom delu razlikuje u odnosu na ovaj pred sudom.

Na pitanje tužioca da li je video Milorada Bracanovića, tadašnjeg načelnika DB za tajno praćenje i prisluškivanje i bivšeg oficira za vezu JSO, u bazi u Kuli odgovorio je potvrdno da ga je video kako razgovara sa Ulemekom.

Popović je odgovarajući na pitanje tužioca o ulozi Ulemeka rekao da je uloga bivšeg komandnta bila nezahvalana jer je pokušavao da pomiri različite strane.

On je tvrdio dane zna ništa o ulozi Dušana Spasojevića, tadašnjeg vođe zemunskog klana.

Na pitanje Ulemeka odgovorio je da tada kao bivši komandant nije mogao da izdaje naređenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.