Štanglama po novinaru Ivanu Niniću

Izvor: Politika, 29.Avg.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štanglama po novinaru Ivanu Niniću

Dvojica napadača su ga tukla – zadobio je posekotinu ispod jagodice, podliv ispod oka i povrede na nozi

Ivan Ninić, novinar i izvršni direktor NVO „Centar za vladavinu prava”, napadnut je i povređen preksinoć nešto pre ponoći u beogradskom naselju Karaburma. Ninić misli da motiv napada može da se dovede u vezu sa njegovim  novinarskim i istraživačkim radom i nekadašnjim aktivnostima u Ministarstvu privrede.

„Oko 22.30 sati parkirao sam automobil ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zgrade u kojoj stanujem. Dok sam zaključavao vozilo video sam dvojicu kako stoje pet metara od mene, na stepeniku trotoara kuda je trebalo da prođem. Pomerili su se dok sam prolazio, a potom su izvadili iz žbuna metalne štangle dužine pola metra i nasrnuli na mene. Dobio sam udarce po leđima, vratu, nogama”, priča Ninić za „Politiku”.

Dok su ga nemilosrdno udarali, uspeo je, kako kaže, da se dokopa ulaza u zgradu. U tom trenutku napadači su pobegli.

„Usta i oko su mi bili puni krvi. Ušao sam u stan i isprao krv, a odmah zatim pozvao sam policiju”, dodaje Ninić.

Pregledan je u Urgentnom centru i, ističe, srećom je prošao bez preloma i težih povreda.

„Imam posekotinu ispod jagodice, podliv ispod oka, povređena mi je noga. Ne mogu da podignem desnu ruku zbog jakog bola u desnom ramenu”, kaže Ninić.

Policiji je dao izjavu o napadu, ali i svom novinarskom radu.

„Pripremam neke tekstove i mogu da naslutim da je to jedan od povoda za napad na mene. To su istraživačke priče o kabinetu predsednika Tomislava Nikolića i o prebacivanju državnog novca za finansiranje Socijalističke partije Srbije”, objašnjava naš sagovornik.

Inače, kako kaže, u poslednjih deset godina bavio se borbom protiv korupcije, istraživačkim novinarstvom, a bio je i pravni savetnik u kabinetu bivšeg ministra privrede Saše Radulovića.

„Sve što sam uradio, potpisao sam svojim imenom i prezimenom. Objavio sam između 200 i 300 tekstova u raznim medijima. Na portalu ’Pištaljka’ imao sam oko 90 tekstova. U njima pominjem funkcionere u javnim preduzećima, ministre, političku elitu, a sve u kontekstu trošenja budžetskog novca. U martu sam sa grupom prijatelja osnovao NVO ’Centar za vladavinu prava’. Od tada do danas podneo sam stotinak zahteva za pristup informacijama od javnog značaja”, priča Ninić.

On očekuje da će policija naći i kazniti napadače, kao i da će se otkriti ko je nalogodavac napada.

U poslednjih sedam dana Ivan Ninić je pominjan u nekoliko tabloida koji su podsećali na „vruće” teme kojima se bavio.

„U listu ’Afera’ navedeno je da sam još 2012. otkrio da u SRS-u postoji funkcioner sa kupljenom diplomom, koji je kasnije napredovao u karijeri i nije snosio posledice.

Bio sam neka vrsta pokretne mete na naslovnim stranama tabloida. U jednom listu sam optužen da sam strani plaćenik kog je angažovala Evropska unija. Tužio sam taj list i ročište je zakazano za 18. septembar”, dodaje Ninić.

U policiji su za „Politiku” rekli da rade na rasvetljavanju napada na Ivana Ninića i da tragaju za počiniocima čiji identitet još nije utvrđen.

Udruženje novinara Srbije u svom saopštenju navodi da je napad na Ninića pretnja srpskom istraživačkom novinarstvu i traži od nadležnih da hitno pronađu i kazne napadače. Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo, „divljački napad na novinara Ivana Ninića” i traži od nadležnih da identifikuju i kazne napadače. Iz NUNS-a podsećaju da je za ugrožavanje sigurnosti osoba koje obavljaju posao u javnom informisanju zakonom zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.