Slučaj slučaja Pahomije

Izvor: Politika, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj slučaja Pahomije

Niš – Zbog mnogo "otrovnih strela" upućenih na adrese Opštinskog i Okružnog suda u Nišu, ove dve pravosudne ustanove izdale su zvanično saopštenje povodom odluke Vrhovnog suda Srbije o zaštiti zakonitosti u slučaju Tomislava Gačića, odnosno vladike Pahomija iz Vranja.
"Vrhovni sud je pogrešno utvrdio povrede pred niškim sudovima i netačno je i samo delimično naveo delove iz prvostepene presude", ističe se u saopštenju i posebno se naglašava da je postupak protiv Tomislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gačića vođen najpre oko dve godine u Opštinskom sudu u Vranju, a tek potom u Opštinskom sudu u Nišu – od aprila 2005. do presude, marta 2006. godine. Kasnije, nakon žalbe opštinskog javnog tužioca na oslobađajuću presudu niškog Opštinskog suda, ceo slučaj došao je u Okružni sud u Nišu, gde je bio samo 43 dana.

"Ukazujući na propuste u postupku u pogledu ažurnosti, Vrhovni sud Srbije nije izdvojio propuste koje je učinio Opštinski sud u Vranju, već je eventualnu odgovornost za nepoštovanje zakona generalno formulisao kao povrede prvostepenog suda. Zastarelost krivičnog gonjenja za dva krivična dela, za koja je terećen vladika Pahomije, nastupila je pre nego što je ceo slučaj i stigao pred pravosudne organe u Nišu, odnosno pre podnošenja krivične prijave i zahteva opštinskog tužioca u Vranju. Tokom suđenja vladici u Nišu uopšte nije bilo suočenja okrivljenog sa oštećenima, tako da nije ni moglo da bude povrede što nije vršena ocena suočenja", navodi se u saopštenju i dodaje da sud u Nišu nije mogao da održi glavni pretres kada su branioci otkazali punomoć, jer prema članu 305. ZKP-a održavanje pretresa bez branilaca moguće je tek ako se okrivljeni sa tim saglasi.

Primedbe na odluku Vrhovnog suda koje se tiču odnosa prema maloletnicima tokom postupka upućene su sudu u Vranju, ali to nije precizirano, već je povreda pripisana niškim sudovima. U vreme suđenja vladici Pahomiju u Nišu samo jedan od četvorice oštećenih bio je maloletan i prema njemu je postupano sa posebnom pažnjom. Čak je na glavnom pretresu samo konstatovano da ostaje pri izjavi datoj pred sudom u Vranju.

Sudije koje su sudile Pahomiju ističu da se u krivičnom postupku za bludne radnje ne dokazuje nevinost okrivljenog i to nije ni učinjeno. Naprotiv, utvrđivano je sa najvećim stepenom izvesnosti izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. U postupku protiv Tomislava Gačića od svih direktnih dokaza bili su samo iskazi oštećenih, na čemu se zasniva i optužnica, izvedeni su brojni drugi dokazi, proveravani su iskazi oštećenih i saslušani svedoci.

Posebno se u saopštenju Opštinskog i Okružnog suda u Nišu navodi da je tokom sudskog procesa izvršeno veštačenje, koje su obavili eminentni stručnjaci psihijatrije i psihologije, koji nisu iskazali ni najmanju sumnju da je vladika Pahomije sklon vršenju krivičnih dela bludnih radnji.

Podsećamo, Tomislav Gačić, vladika Pahomije, bio je optužen da je u prostorijama Vranjske eparhije, gde je vrhovni sveštenik, primoravao četvoricu dečaka, polaznika škole za sveštenike pri eparhiji, na bludne radnje. Suđenje je bilo organizovano najpre u Vranju, a potom u Nišu, da bi na kraju vranjski vladika bio oslobođen odgovornosti. Na oslobađajuću presudu žalio se najpre opštinski tužilac u Nišu, a kada je u niškom Okružnom sudu žalba odbijena, republički javni tužilac zatražio je zaštitu zakonitosti od Vrhovnog suda Srbije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.