Simović i Kalinić traže blaže kazne ili oslobađanje

Izvor: Blic, 06.Apr.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simović i Kalinić traže blaže kazne ili oslobađanje

Nekadašnji pripadnici zemunskog klana Miloš Simović i Sretko Kalinić zatražili su danas od Apelacionog suda u Beogradu da im ublaži kazne od po 30 godina zatvora na koje su osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine, odnosno da ih oslobodi optužbi.

Javna sednica se održana u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu iz razloga bezbednosti.

Obrazlažući svoju žalbu na javnoj sedinici Apelacinog suda Simović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je podsetio da je on priznao da je učestvovao u pripremama za atentat, kao i da se pokajao zbog svojih postupaka.

Simović smatra da su to olakšavajuće okolnosti za njega koje bi sud trebalo da ceni i da mu ublaži kaznu.

Kalinićev branilac Slavko Petrić predložio je Apelacionom sudu da njegovog branjenika oslobodi optužbi ili da ga eventualno osudi za znatno lakše krivično delo - pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, jer Kalinić, kako tvrde, nije učestvovao u atentatu.

Tužilastvo za organizovani kriminal nije ulagalo žalbu na prvostepenu presudu Specijalnog suda, ali je podnelo svoj odgovor na žalbe osuđenih.

U žalbama je navelo da je presudom u potpunosti utvrdjena njihova krivična odgovornost i da su osudjeni u skladu sa zakonom.

Sudije Apelacinog suda razmatraju žalbe Simovićeve i Kalinićeve odbrane na presudu Specijalnog suda od 24. okrobra 2011, posle ponovljenog suđenja koje im je odobreno, jer su prethodno bili osuđeni u odstustvu.

Prvom presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. Simović je bio osuđen na 30 godina zatvora, a Kalinić na 35 godina zatvora, ali mu je Apelacioni sud u pravosnažnoj presudu u decembru 2008. kaznu smanjio na 30 godina.

Sud im je odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bekstvu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera.

Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude, koju će im izreći Apelacioni sud nakon razmatranja žalbi.

Kalinić i Simović su osuđenji i zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv "zemunskog klana" na po 40 godina zatvora, a uskoro ih očekuje ponovljeno suđenje i za ta krivična dela.

Oba postupka ponavljeju se samo u odnosu na njih dvojicu, ali ne i u odnosu na ostale osuđene.

Na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva premijera osuđen je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, dok je njegov zamenik Zvezdan Jovanović na istu kaznu osuđen jer je lično ubio premijera Đinđića 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije i tom prilikom ranio šefa njegovog obezbeđenja Milana Verulovića.

Vrhovni sud je 29. decembra 2008. godine u drugostepenom postupku potvrdio presude svim optuženim u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, izuzev Kaliniću kome je presuda preinačena sa 35 godina zatvora na 30 godina,

Željku Tojagi Žmigiju sa 30 godina na 5 godina i Dušanu Krsmanoviću sa 30 godina na 20 godina zatvora.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Miloš Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

Optuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića osuđeni su u drugostepenom postupku pred Vrhovnim sudom na ukupno 348 godina zatvora, dok im je prvostepenom presudom Specijalnog suda 23. maja 2007. godine izrečeno ukupno 378 godina zatvora.

Vođe zemunskog klana Dušan Spasojević i Mile Luković stradali su 27. marta 2003. godine prilikom pokušaja hapšenja u selu Meljak kod Beograda a policija je tada saopštila da su pružali oružani otpor.

Vladimir Milisavljević je uhapšen zajedno sa Lukom Bojovićem u Španiji pa bi nakon izručenja i on mogao da traži ponavljanje suđenja, dok je španska policija utvrdila da je Milan Jurišić Jure ubijen.

Traga se još samo za preostalim pripadnikom "zemunskog klana" Ninoslavom Konstantinovićem.

Miloš Simović se u noći između 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije na prelazu sa Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina (od ubistva premijera).

Kalinić je 8. juna 2010. godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je ekstradiran po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.

Posle izricanja prvostepene presude Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu za poličku pozadinu ubistva premijera i tim povodom 21. jula 2007. godine uhapsilo bivšeg beogradksog okružnog tužioca Radeta Terzića, koji je nedavno prvostepenom presudom suda U Smederevu oslobođen optužbi.

Njemu se sudilo zbog optužbi da je kao tužilac uticao da vođe "zemunaca" Spasojevića i Lukovića krajem 2001. prve budu pušteni iz privtora u kom su bili zbog sumjne da su organizovali otmicu Miloslava Misksovića.

"Njihovim puštanjem na slobodu omogućeno je organizovanoj kriminalnoj grupi da nastavi da planira i izvršava krivična dela (ubistva i otmice), sve do samog atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine", navodi se u optužnici protiv Terzića. Oslobađajuća presuda još nije postala pravosnažna.

Posle godina zastoja u istrazi o političkoj pozadini tužilaštvo za organizovani kriminal izdalo je u septembru 2011. nalog za hapšenje pripadnika rasformirane JSO zbog učešća u oružanoj pobuni JSO u novembru 2001. koja je, kako smatra Tužilaštvo, bila uvertira u kasniji atentat na premijera.

Početkom marta tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv nekadašnjeg komandanata JSO Milorada Ulemeka Legije, Duška Maričića Gumara i Zvezdana Jovanovića, koji služe svoje višedecenijske kazne zatvora.

Optuženi su i bivši pripadnici JSO Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Vladimir Potić i Dragiša Radić.

Povezane vesti: Kalinić i Simović u petak pred Apelacionim sudom "Zemunac" Milovanović koji je bežao s Kalinićem osuđen na još šest godina zatvora Simović: Cvetka Simića je ubio Kalinić zbog žene Nastaviti istragu o političkoj pozadini atentata na Đinđića Sutra nova presuda Simoviću i Kaliniću

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Simović i Kalinić traže da ih sud oslobodi

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Apr.2012

Nekadašnji pripadnici zemunskog klana Miloš Simović i Sretko Kalinić zatražili su danas od Apelacionog suda u Beogradu da im ublaži kazne od po 30 godina zatvora na koje su osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Ðinđića 12. marta 2003. godine, odnosno da ih oslobodi optužbi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Zemunci traže blaže kazne

Izvor: RTS, 06.Apr.2012

Miloš Simović i Sretko Kalinić zatražili od Apelacionog suda da im ublaži kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Simović se kaje, Kalinić tvrdi da nije učestvovao u atentatu, već pomagao u skrivanju počinilaca krivičnog dela...Nekadašnji pripadnici zemunskog...

Nastavak na RTS...

"Zemunci" traže blaže kazne

Izvor: RTS, 06.Apr.2012

Miloš Simović i Sretko Kalinić zatražili od Apelacionog suda da im ublaži kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Simović se kaje, Kalinić tvrdi da nije učestvovao u atentatu, već pomagao u skrivanju počinilaca krivičnog dela...Nekadašnji pripadnici zemunskog...

Nastavak na RTS...

Simović i Kalinić traže da im se smanje kazne

Izvor: Večernje novosti, 06.Apr.2012

Održana sednica Apelacionog suda povodom žalbi Sretka Kalinića i Miloša Simovića podnetih na presudu za ubistvo premijera

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.