Saudijska Arabija pokrenula vojnu operaciju

Izvor: Akter, 26.Mar.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija pokrenula vojnu operaciju

Zalivske zemlje predvođene Saudijskom Arabijom u noći između srede i četvrtak pokrenule su vazdušnu operaciju na položaje šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu

Vlasti u Rijadu saopštile su da je to odgovor na ofanzivu Hutija koji se kreću prema gradu Aden na jugu zemlje, sedištu predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija nakon bekstva iz Sane, a odakle je u sredu pobegao u nepoznatom pravcu.

Egipatske vlasti su saopštile da se priključuju operaciji, a učešće su >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << najavili i Maroko, Jordan, Sudan i Pakistan. U toj operaciji za sada učestvuje pet zalivskih zemalja - Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirat, Kuvajt i Katar.

SAD su saopštile da blisko saradjuju sa Saudijskom Arabijom i da je američki predsednik Barak Obama odobrio pružanje logističke pomoći.

Agencija Frans pres javila je da su snage lojalne predsedniku Hadiju u četvrtak ujutro povratile kontrolu nad medjunarodnim aerodromu kod Adena, gde je u vazdušnom napadu poginulo 13 civila koji žive u blizini aerodroma.

Hadi je u sredu napustio svoju palatu u Adenu na jugu Jemena i uputio se na nepoznatu lokaciju, pošto su se šiitski pobunjenici približili njegovom šedištu.

Hadi je Aden napustio nekoliko sati pošto su pobunjenici Huti na svojoj televizijskoj stanici objavili da su osvojili najveću vazduhoplovnu bazu u zemlji El-Anad, u kojoj su bile stacionirane američke i evropske snage koje savetovale Jemen u njegovoj borbi protiv ekstremista iz Al Kaide.

Huti su zauzeli Sanu u septembru i od tada kontrolišu veći deo severa zemlje.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Saudijska Arabija pokrenula vojnu operaciju u Jemenu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Mar.2015

Zalivske zemlje predvođenje Saudijskom Arabijom tokom noći su pokrenule vazdušnu operaciju na položaje šiitskih pobunjenika Huti u Jemenu...Vlasti u Rijadu saopštile su da je to odgovor na ofanzivu Hutija koji se kreću prema gradu Aden na jugu zemlje, sjedištu predsjednika Abeda Raboa Mansura...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.