Rad umesto zatvora izabralo 500 osuđenika

Izvor: Blic, 01.Jul.2012, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad umesto zatvora izabralo 500 osuđenika

Srpski sudovi sve češće kao kaznu izriču rad u javnom interesu, što potvrđuju i statistički podaci o ovoj vrsti alternativnih sankcija koja se kod nas primenjuje od pre tri godine. U proseku, presude su izrečene na društveno koristan rad u trajanju od 180 sati. Najviše osuđenika radi na Adi Ciganliji

- Tokom 2011. 388 optuženih je poslato na društveno koristan rad umesto u zatvor. Od januara 2012. do sada su ovakve kazne izrečene još 218 puta - iznose u Upravi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvršenje krivičnih sankcija.

Zakon predviđa da se u ovakvim slučajevima osuđujuće presude mogu izreći za lakša krivična dela za koja je propisana novčana kazna ili zatvor do tri godine.

ZANIMLJIVOSTI

Najčešća krivična dela koja su počinili osuđeni

na kaznu rada u javnom

interesu su krađa struje ili

ogrevnog drveta

Presude se izriču i za

ugrožavanje javnog

saobraćaja i izazivanje

opšte opasnosti

Kazna rada u javnom

interesu može biti

od 60 do 360

sati

Za ovom vrstom sankcija najčešće su posezali sudovi u Vojvodini. Kada je reč o gradovima, na prvom mestu je Subotica, a potom Sombor.

Inače, ova dva grada su, uz Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Valjevo i Niš, mesta u kojima su otvorene i kancelarije za izvršenje alternativnih sankcija.

Da bi osuđenici mogli da odsluže kazne, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je sklopila 65 ugovora sa raznim javnim preduzećima i ustanovama.

Marija Krsmanović, poverenica za alternativne krivične sankcije u Novom Sadu, kaže za “Blic” da pored javnih preduzeća sarađuju i sa brojnim mesnim zajednicama, kao što je, na primer, ona u Žablju.

Razlog za to je značajan broj osuđenika koji potiče iz seoskih sredina koje su prilično udaljene od većih gradova.

JP “Ada Ciganlija”: Dobri radnici

Osuđenici koje je Odeljenje za sprovođenje alternativnih sankcija raspodelilo na Adi Ciganliji, uposleni su na uređenju prostora i dečjih igrališta.

- Uprava i svi zaposleni u našem preduzeću imaju pozitivno mišljenje o ovim osuđenicima i njihovom radu. Iako do sada nismo zapošljavali nikoga ko je bio upućen iz Uprave za izvršenja krivičnih sankcija, ukoliko se ukaže slobodno radno mesto, JP “Ada Ciganlija” će izaći u susret onima koji su pokazali interesovanje za posao - rekli su nam u ovom javnom preduzeću.

- Javna preduzeća u manjim gradovima i mesnim zajednicama veoma često imaju skroman budžet i zapravo kroz našu pomoć i rad ljudi koji su osuđeni na tu vrstu kazne imaju mogućnost da obave neke veoma važne poslove. Na primer, osuđenici čiste kanale za odvod, sređuju pijačni prostor, uređuju groblja ili čiste sneg. Oni zapravo rade poslove od kojih najveću korist upravo ima najšira zajednica, odnosno obični građani - kaže Krsmanović.

Na pitanje kako se odlučuje gde će neki osuđenik biti angažovan, Krsmanović odgovara: - Na to utiče njihovo prethodno iskustvo, ali i afiniteti. Često ih, na primer, pitamo da li imaju neku ideju kako da svojim radom doprinesu zajednici.

Kada je reč o beogradskim javnim preduzećima u kojima se izvršavaju kazne rada u javnom interesu, Uprava je sklopila ugovor sa “Hipodromom”, “Adom Ciganlijom”, Ustanovom kulture “Vuk Karadžić” i “Gradskim pijacama”.

U Upravi uveravaju da su osuđenici veoma dobro primljeni u javnim preduzećima i mesnim zajednicama i što ih zaposleni u njima doživljavaju kao pravu pomoć.

- Neki su tamo nastavili da rade i posle izdržane kazne, kao što je slučaj sa osuđenikom koji je bio upućen u Javno preduzeće “Hipodrom” - kažu u Upravi.

Povezane vesti: Zatvor izbeglo 9.155 okrivljenih Petorica pripadnika jedinice "Puma" osuđeni, dvojica oslobođena Preblage kazne za silovatelje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Društveno korisnim radom do slobode

Izvor: BKTV News, 01.Jul.2012

Srpski sudovi sve češće kao kaznu izriču rad u javnom interesu, što potvrđuju i statistički podaci o ovoj vrsti alternativnih sankcija koja se kod nas primenjuje od pre tri godine. U proseku, presude su izrečene na društveno koristan rad u trajanju od 180 sati.. - Tokom 2011. 388 optuženih...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.