Pripremno ročište Perišiću odloženo 2. februar

Izvor: Blic, 01.Dec.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripremno ročište Perišiću odloženo 2. februar

Pripremno ročište u procesu protiv nekadašnjeg načelika Generalštaba, penzionisanog generala Momčila Perišća i još dva optužena za špijunažu danas nije održano u Višem sudu u Beogradu, već je odloženo za 2. februar.

To je Tanjugu rekla portparol suda Tanja Koljenšić.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

To ročište će biti zatvoreno za javnost, a nakon njega sud će zakazati početak suđenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Suđenje bi trebalo da bude javno, barem u delu za koji sud ne proceni da bi trebalo da bude zaštićen vojnom, službenom ili državnom tajnom u kom slučaju može da isključi javnost do kraja suđenja.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosudje još u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004. godine, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005. godine, gde mu je suđenje za ratne zločine okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak je ponovo aktiviran prošle godine.

Mediji podsećaju da je Perišić bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vodjen pred vojnim pravosudjem, koje je u međuvremenu ukinuto i sada je krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.