Izvor: B92, 06.Maj.2010, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava zbog kompjuterskog virusa

Beograd -- MUP Srbije je po prvi put podneo krivičnu prijavu za pravljenje i unošenje računarskog virusa od kako je to propisano u Krivičnom zakoniku Srbije.

Kako je saopšteno, krivična prijava je podneta protiv Ognjena Cvetkovića iz Beograda, kome se na teret stavlja i krivično delo prevara.

U saradnji sa domaćim bankarskim sektorom, Internet provajderima sa teritorije Srbije, nemačkom organizacijom koja se bavi zaštitom računarskih sistema nemačkih štedionica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (S-CERT) i nemačkom policijom, brzom i efikasnom reakcijom pripadnika MUP-a sprečeno je dalje širenje računarskog virusa na računare, kao i nastajanje velike materijalne štete koju je računarski virus mogao da izazove.

U periodu od 2006. godine do 17. februara ove godine koristeći svoj personalni računar, Cvetković je napravio računarski program - "virus" tipa "IRC trojanac" pod nazivom "OMEA" koji je imao funkcije slikanja aktivnog monitora zaraženog računara, snimanja kucanja karaktera na tastaturi, kao i funkcije postavljanja sadržaja na "zaraženi" računar i skidanja sadržaja sa računara preko IRC kanala.

"Lažno se predstavljajući kao Irena Miletić, Johan Meister i Dr Mayer, osumnjičeni je navedeni računarski program - virus, slao kao priloge poruka putem elektronske pošte većem broju korisnika (pojedinaca, preduzeća, fakulteta, državnih ustanova) na dosada utvrđeno preko 70 elektronskih adresa", navedeno je u saopštenju.

Navedenim računarskim virusom Cvetković je zarazio i računare tri nemačka državljanina.

Prema navodima MUP-a, Cvetković je podatke koje je pribavio sa zaraženog računara nemačkog državljanina, klijenta "Baden-Wurttemnerg" banke iskoristio da preko Internet sajta banke unese podatake u predviđena polja za tu svrhu, kako bi lažno prikazao da je on korisnik i vlasnik računa i doveo u zabludu službenike da na račun jedne banke u Beogradu, uplate iznos od 2 600 evra, sa lažnom svrhom "pomoć prijatelju".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva krivična prijava za unošenje računarskog virusa u Srbiji

Izvor: Blic, 06.Maj.2010

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je danas da je po prvi put podneta krivična prijava za pravljenje i unošenje računarskog virusa od kako je propisano u Krivičnom zakoniku Srbije...Kako je saopšteno, krivična prijava je podneta protiv Ognjena Cvetkovića iz Beograda, kome...

Nastavak na Blic...

Prijava zbog slanja računarskog virusa

Izvor: RTS, 06.Maj.2010

Po prvi put podneta prijava za krivično delo pravljenje i unošenje računarskog virusa. Ognjenu Cvetkoviću iz Beograda, na teret se stavlja i krivično delo prevara. ..Policija je po prvi put podnela krivičnu prijavu za krivično delo pravljenje i unošenje računarskog virusa. Prijava je podneta...

Nastavak na RTS...

Prva krivična prijava za širenje kompjuterskog virusa!

Izvor: Press, 06.Maj.2010

Policija je podnela krivičnu prijavu protiv Ognjena Cvetkovića iz Beograda zbog sumnje da je napravio i širio kompjuterski virus! Ovo je prva krivična prijava u Srbiji za ovu vrstu kompjuterskog kriminala od donošenja novog Krivičnog zakonika. .U...

Nastavak na Press...

Prva krivična prijava zbog računarskog virusa u Srbiji

Izvor: Mikro - PC World, 07.Maj.2010, 15:49

MUP Srbije je saopštio da je saglasno krivičnom zakoniku Srbije podneo krivičnu prijavu protiv Ognjena Cvetkovića iz Beograda zbog izrade i širenja računarskog virusa. To je prva krivična prijava u Srbiji podneta po tom osnovu. U saradnji sa domaćim bankarskim sektorom, Internet dobavljačima...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.