POZOVITE 92: KAD KRENE PLJAČKA KREĆE I INTERVENTNA!

Izvor: Kurir, 06.Jun.2011, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POZOVITE 92: KAD KRENE PLJAČKA KREĆE I INTERVENTNA!

Red, zakon, disciplina i timski rad moto je komandanta Interventne jedinice 92!Interventna jedinica 92 postoji zbog Beograđana i samo uz njihovu pomoć Beograd će i dalje biti najbezbedniji grad, kaže u intervjuu za Kurir Tomislav Radovanović, komandant Interventne jedinice 92 beogradske policije.

Radovanović je na čelu IJ 92 od 2009. godine, kad je došao sa mesta pomoćnika komandanta.

* Jedna ste od najboljih jedinica policije. Kako ste to postigli?

- Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << svega zahvaljujući dobrim rezultatima na zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana i, što je mnogo važnije, tome što smo uticali na podizanje nivoa svesti, zakonitosti, profesionalizma, humanosti i komunikacije policije s građanima. Siguran sam da se pripadnici jedinice, kao i naši nadređeni, ponose postignutim.

* Koliko je naporno komandovati i ići u akciju?

- Samo tako se gradi stvarni autoritet. On se ne dobija rešenjem o postavljenju, već nizom drugih postupaka starešina, od kojih je najvažniji upravo taj, rame uz rame kad je najteže.

* Koliko je bilo pritužbi građana na vaše intervencije tokom prošle godine?

- Nijedne! Kamere su faktor odvraćanja od zlonamernih pritužbi građana, a ponavljam i da je rad s policajcima ključ uspeha. Dešavalo se da pojedinci tvrde da su ih pripadnici IJ 92 vređali ili zlostavljali, da bi nakon zajedničkog gledanja snimka naših kamera počeli da se izvinjavaju, a onda nisu znali šta će od sramote.

* Koja je akcija bila najteža i najrizičnija?

- Najteže akcije su nam bile one u Sandžačkoj i Zaplanjskoj. U Sandžačkoj je došlo do razmene vatre između policajca naše jedinice i vojnog penzionera Dušana Bajića, koji je zabarikadiran držao dva taoca. Tokom akcije rikošet je pogodio jednog našeg pripadnika. U drugoj akciji smo sprečili da Jovan Kostić aktivira veću količinu eksploziva koji je imao kod sebe i spasli taksistu - taoca.

* Započeli ste modernizaciju jedinice...

- Paralelno s podizanjem nivoa svesti policajaca, mnogo smo radili i na opremi i uređenju jedinice po ugledu na policije zapadnih zemalja. Od koristi nam je to što smo uspostavili saradnju sa sličnim jedinicama u EU.

* Jeste li zadovoljni platama vaših policajaca?

- Nisu u skladu s poslovima i zadacima koje izvršavaju. Očekujem više sluha za probleme koeficijenta plate u predstojećoj sistematizaciji, a samim tim i podizanje statusa jedinice.

Nataša Stojanović

Ko može u Interventnu

- Da bi neko postao deo našeg tima, mora da ispuni nekoliko uslova: pre svega da je psihofizički sposoban, da ima dobru radnu karakteristiku, iskustvo, da odlično poznaje zakonske i podzakonske akte iz delokruga poslova i zadataka ove jedinice, da je spreman na timski rad. Trenutna popunjenost je nedovoljna, upravo zbog smene generacije koja je delimično izvršena u prošloj godini.

Najveći uspeh

* Šta smatrate najvećim uspehom jedinice?

- To što smo svi živi i zdravi posle svih akcija koje su ostale u arhivima jedinice.

Tomislav Radovanović, komandant

* ROĐEN - 21.8.1972. godine u SR Nemačkoj

* OBRAZOVANJE - završio Vojnu akademiju kopnene vojske 1995. godine u Beogradu

* KARIJERA - Radio u Policijskoj akademiji, policijskoj stanici i Žandarmeriji, od 2006. u IJ 92

* PORODICA: Oženjen, tri sina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.