Osam godina robije za zločin u Medaku

Izvor: S media, 23.Jun.2010, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam godina robije za zločin u Medaku

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je trojicu optuženih na ukupno osam godina zatvora zbog nečovečnog postupanja prema hrvatskom zarobljeniku Mirku Meduniću koji je položio oružje u Medaku, u Hrvatskoj, septembra 1991. godine, dok je jednog okrivljenog oslobodilo optužbi.

Milorad Lazić i Nikola Konjević osudjeni su na po tri godine zatvora, dok je Mirko Marunić osudjen je na dve godine. Optužbi je oslobodjen Perica Djaković.

Predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sudskog veća Vinka Beraha Nikičević obrazložući presudu je navela da su oni osudjeni jer je sud utvrdio da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava milicije od 3. do 8. septembra 1991. u prostorijama stanice milicije u Medaku, zajedno sa više nepoznatih pripadnika TO i rezervne milicije "danonoćno tukli Medunića rukama, nogama, palicama, drvenim kolcem, rezali ga i ubadali nožem, a Medunić je tom prilikom zadobio brojne telesne povrede".

Sudjenje za zločin u Medaku počelo je 23. novembra 2009. godine, a 2. juna ove godine Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od gonjenja Nikole Vujnovića pošto je tokom sudjenja iz iskaza svedoka utvrdjeno da nije tukao Medunića i da je bio kratko prisutan tokom izvršenja krivičnog dela.

Lazić, Djaković i Konjević osudjeni su 1996. godine pred Pred Županijskim sudom u Gospiću na po osam godina zatvora, a Vujnović i Marunić na po šest godina.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je dokaze za slučaj "Medak" Tužilaštvu za ratne zločine Srbije na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina.

Vekarić najavio žalbu na oslobadjajuću presudu za Medak

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da će Tužilaštvo uložiti žalbu na oslobadjajuću presudu izrečenu Perici Djakoviću, optuženom za ratni zločin u Medaku.

Odluku o žalbi na ostale kazne tužilaštvo će doneti posle dobijanja pisanog otpravka prvostepene presude, izjavio je Vekarić novinarima u Specijalnom sudu posle izricanja presude.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas presuda za ratni zločin u Medaku

Izvor: Blic, 23.Jun.2010

Veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu objaviće danas presudu Miloradu Laziću, Perici Đakoviću, Mirku Maruniću i Nikoli Konjeviću zbog ratnih zločina počinjenih protiv ratnih zarobljenika u Medaku, u Hrvatskoj, septembra 1991. godine...Suđenje u predmetu ''Medak'' počelo je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.