Optuženi:Policija se kod Džamije povukla za nekoliko minuta

Izvor: Studio B, 31.Avg.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi:Policija se kod Džamije povukla za nekoliko minuta

Optuženi za paljenje beogradske Bajrakli džamije taksista Rade Radosavljević izjavio je pred Prvim osnovnim sudom da se kordon Žandarmerije pod punom opremom povukao pred demonstrantima "za nekoliko minuta".

"Počeli su da policajce gađaju kockama kaldrme i dobacivali im da se sklone. Šta vredi što je pod punom opremom kada ga kocka pogodi u glavu", rekao je Radosavljević u nastavku suđenja grupi od 20 optuženih za paljenje džamije, 17. marta 2004. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Optuženi, koji stanuje preko puta džamije, naveo je da se oko 18.30 vraćao sa posla i da je video gužvu i kordon Žandarmerije, ali da posle probijanja kordona nije video šta se događalo, jer je otišao kući i samo povremeno izlazio napolje, gde su bili nemiri.

"Video sam da su demonstranti iz džamije iznosili te njihove muslimanske knjige i bacali ih. Palili su i automobil jednog komšije Grka, ali sam im rekao da to ne rade jer njegov automobil nije šiptarski", rekao je Radosavljević, koji je negirao krivicu za paljenje džamije.

Radosavljević, čiji su sinovi Miloš i Marko takođe optuženi, rekao je da su njegovog sina Miloša, koji je nosio šal Partizana, napali navijači Crvene zvezde i da je povređen kada je pokušao da ih razdvoji.

"Rekao sam im da ga ne tuku jer su valjda došli zbog srpske stvari, ali sam dobio nekoliko udaraca u glavu i bio krvav. Žandarmi su prvo mirno posmatrali kako me tuku, ali su se onda umešali i razdvojili nas od napadača, a posle nas je policija legitimisala", naveo je optuženi.

Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu.

Demonstranti su probili policijski kordon na uglu ulica kralja Petra i Gospodar Jevremove i uz povike "ubij Šiptara" provalili su u dvorište džamije, polupali prozore i inventar, a potom i zapalili džamiju. U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Optuženi o paljenju džamije

Izvor: B92, 31.Avg.2010

Beograd -- Optuženi za paljenje beogradske Bajrakli džamije Rade Radosavljević kaže da se kordon Žandarmerije povukao pred demonstrantima "za nekoliko minuta"... Radosavljević je dao iskaz u nastavku suđenja grupi od 20 optuženih za paljenje džamije, 17. marta 2004. godine. On je negirao da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.