Izvor: Blic, 15.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Optužbe izmislio albanski lobi'

'Optužbe izmislio albanski lobi'

BEOGRAD - Episkop vranjski Pahomije odbacio je juče optužbe da je seksualno uznemiravao trojicu dečaka i naveo da su te optužbe protiv njega izmislili advokat Aleksandar Stojković i albanski lobi na jugu Srbije.

- Ništa od onoga što su napisale 'Novine vranjske' nije tačno. Te novine su napisale optužbu, izvele navodne dokaze, presudile i na prvoj strani objavile poternicu za mnom - ističe se u saopštenju episkopa Pahomija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je prenela agencija Beta. Kako je 'Blic' ranije pisao, vladiku Pahomija za seksualno zlostavljanje terete trojica mladića, buduća crkvena lica. Prema rečima Zareta Dinića, opštinskog tužioca, SUP je u međuvremenu uzeo izjave od još nekoliko mladića koji takođe optužuju episkopa Pahomija da ih je pipkao, mazio i ubeđivao da se 'druže'.

Maloletni M.T. je u 'Novinama vranjskim' optužio vladiku Pahomija da je pre šest meseci pokušao da ga prinudi na bludne radnje u zgradi manastira Sveti Prohor Pčinjski, na dan Svetog Jovana, kada se u manastiru slavilo. Maloletni M.S. koji je, kao i ostala dvojica mladića, dolazio u vreme raspusta da pomogne sveštenstvu, tvrdi da ga je vladika seksualno zlostavljao na dan Svetog Ignjatija Bogonosca, što je krsna slava episkopa Pahomija. Vladika je istakao da su 'optužbe dečaka izmišljotine i da se moli za spas njihovih duša'.

- Sva tri dečaka idu u bogoslovske škole i nisu se obratili ni Crkvenom sudu, ni državnim vlastima, ni svojim roditeljima, nego baš 'Novinama vranjskim' - kaže Pahomije i dodaje da ima pismene izjave roditelja druge dece i same dece ko ih je i na kakav način nagovarao da oni daju takve izjave, te da će te izjave dostaviti sudu. Pahomije je takođe demantovao tvrdnju 'Novina vranjskih' da mu je 1995. godine već sudio Crkveni sud. U dodatku saopštenja dostavljena je potvrda Velikog crkvenog suda koji demantuje da je protiv Pahomija ikad dosad pred tim sudom podneta neka prijava, kao i da protiv njega nikada nije vođen crkveno-sudski postupak. Episkop je takođe demantovao tvrdnje istog lista da je pobegao u Bosnu, naglasivši da je u Patrijaršiji u Beogradu.

Pahomije ističe da je hajku protiv njega poveo advokat Aleksandar Stojković, jer je 1993. godine Stojković smenjen sa mesta predsednika Crkvene opštine Vranje zbog finansijskih propusta. Episkop vranjski tvrdi da je Vukašin Obradović, direktor 'Novina vranjskih', u inostranstvu uspostavio vezu sa 'OVK'.

- Posle razgovora sa Nedžatom Behljuijem iz 'OVPMB', kod Obradovića je osvanula nova skupa štamparija - ističe Pahomije i dodaje da se protiv njega lobira i zbog pokušaja da albanski lobisti kupe preduzeće 'Heba', čiji je vlasnik dela akcija Srpska pravoslavna crkva. N. A. Ignjatije menja Pahomija

VRANJE (Srna, Beta) - Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je da dužnost vladike eparhije vranjske od 15. januara preuzme vladika braničevski Ignjatije, koji će na tom mestu zameniti vladiku Pahomija. U saopštenju Sinod Srpske pravoslavne crkve navodi da ovo nije zvanična smena vladike Pahomija, protiv kojeg je Okružnom tužilaštvu u Vranju podneta krivična prijava zbog bludnih radnji nad maloletnicima, već samo prelazno rešenje dok nastala situacija ne bude raščišćena.

Istovremeno, agenciji Beta je potvrđeno u SPC da će episkopa Pahomija će u Sinodu SPC privremeno zameniti takođe episkop braničevski Ignjatije. Izvor agencije Beta nije želeo da saopšti više detalja o toj odluci. Sinod je praktično crkvena vlada koja upravlja crkvenim poslovima između zasedanja Sabora svih episkopa. Pored patrijarha, u Sinodu su još četvorica episkopa koje bira Sabor SPC. Pored Pahomija, u Sinodu su još mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi bački Irinej i šabačko-valjevski Lavrentije.

Vladika Pahomije rekao je da je sa celim slučajem upoznao patrijarha Pavla i Sveti sinod i zatražio da episkop Ignjatije ispita slučaj. Vukašin Obradović, 'Novine vranjske' Nemamo veze sa 'OVK'

VRANJE (FoNet) - Vukašin Obradović, direktor 'Novina vranjskih', odbacio je tvrdnje episkopa Pahomija da su on i 'Novine vranjske' povezani s albanskim lobijem i ocenio da je to pokušaj Pahomija da skrene pažnju sa svog slučaja na druge događaje. - Mislio sam da je takav vokabular naša prošlost, ali očigledno takav sistem razmišljanja u nekim glavama još postoji. Naravno da smo objavljivali intervjue sa nekim komandantima 'OVK' i to ćemo nastaviti u skladu sa normama naše profesije, ali u ovom slučaju to je izvedeno iz konteksta. Vladika govori i o našoj novoj štampariji i iz njegovog konteksta sledi da smo štampariju dobili od para albanskog lobija, što nije tačno. Pomenutu štampariju smo dobili na javnom konkursku Evropske agencije za rekonstrukciju, kao pomoć nezavisnim medijima u Srbiji - rekao je Obradović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.