Nema istočne ili zapadne vojne neutralnosti

Izvor: Akter, 12.Sep.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema istočne ili zapadne vojne neutralnosti

Dobra saradnja Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije biće unapređena, uključujući i oblast vanrednih situacija

Ovo su poručili danas ministar odbrane Srbije Bratisalv Gašić i komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Debra Ašenherst.

Gašić je naglasio i da saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja ne znači menjanje odluke Skupštine Srbije o vojnoj neutralnosti istakvši da "ne postoji istočna vojna neutralnost niti zapadna vojna neutralnost".

">> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << href="http://www.vesti.rs/Vojska-Srbije/" class="contenturl">Vojska Srbije je okrenuta ka prijateljima i partnerima i na istoku - ka Rusiji i na zapadu ka Americi i prema Kini ...tako da sa svima razvijamo dobre i prijateljske odnose", rekao je Gašić podsetivši da je po odluci parlamenta Srbija vojno neutralna država.

On je rekao i da Vojska Srbije sarađuje sa Nacionalnom gardom Ohaja od 2006. godine istakavši i da je vrednost njihovih donacija dostigla osam miliona dolara.

Gašić je najavio i da će se ta saradnja nastaviti i u dobijanju odgovarajućih sertifikata za bazu "Jug' kraj Bujanovca kako bi taj objekat postao centar za obuku pripadnika stranih vojski za učešće u mirovnim misijama.

On je rekao da je tema razgovora sa Ašenherst bila i razmena iskustava u reagovanju u vanrednim situacijama - polavama, požarima, zemljotresima... dodavši da je Vojska Srbije zaintersovana za saradnju i u toj oblasti.

Ašenherst je istakla da se sadnja Nacionane garde Ohaja i Vojske Srbije uspšno razvija kroz razne aktivnosti i zajedničke vežbe i da se istovremeno razvija i prijateljstvo pripadnika obe vojske.

Ona se zahvalila Gašiću na podršci u toj saradnji istakavši da "naše partnerstvo stalno raste i da imamo mogućnosti da ga unapređujemo".

Prema njenim rečima, tema sastanka sa ministrom odbrane Srbije je bila i planiranje budućih aktivnosti u okviru raznih oblika saradnje i razviojanja partnerstva.

U znak prijateljstva i dobrih odnosa Gašić je komandantu Nacionalne garde Ohaja poklonio repliku Spomenika Kosovskim junacima u Kruševcu.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gašić: Nema istočne niti zapadne vojne neutralnosti

Izvor: RTS, 12.Sep.2014

Dobra saradnja Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije biće unapređena, uključujući i oblast vanrednih situacija, poručili su ministar odbrane Srbije Bratisalv Gašić i komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Debra Ašenherst. ..Ministar Gašić je naglasio i da saradnja sa Nacionalnom gardom...

Nastavak na RTS...

Gašić Ne postoji istočna ili zapadna neutralnost

Izvor: Beta Video, 12.Sep.2014

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je da je Srbija po Ustavu, neutralna država koja sa svima dobro sarađuje. ``Ne postoji istočna ili zapadna vojna neutralnost. Srbija i njena vojska sa svima razvijaju dobre odnose, kako sa zapadnim zemljama tako i sa Rusijom i Kinom``, kazao...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.