Musk: Tesla će proizvoditi električne autobuse i kamione

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2016, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musk: Tesla će proizvoditi električne autobuse i kamione

Tesla Motors planira da napravi električni kamion i gradski autobus i da pokrene sistem deljenja vožnje u samoupravljajućim automobilima, najavio je osnivač te kompanjije Ilon Mask.

Ovi projekti su deo dokumenta koji je ovaj preduzetnik milijarder objavio na veb sajtu kompanije nazivajući ga drugom "tajnom" masterplana američkog proizvođača električnih automobila, u trenutku kada nastoji da se oporavi zbog problema vezanih za bezbednost programa "autopilota" za polu-samostalan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način vožnje, prenosi agencija AFP.

"Pored vozila za ličnu upotrebu, postoje još dve vrste potrebnih električnih vozila: kamioni-šleperi i vozila za gradski prevoz velikog broja putnika", napisao je Mask, dodavši da su obe vrste vozila "u ranim fazama razvoja u 'Tesli' i trebalo bi da budu spremna za otkrivanje iduće godine".

On je takođe reaktivirao svoju ambiciju da sva Tesla vozila potpuno osposobi za autonomnu vožnju, bez potrebe učešća ljudi u upravljanju vozilom.

Nakon što regulatori odobre tu tehnologiju, dodao je, "bićete u mogućnosti da vaš automobil dodate floti Tesla automobila za deljenje vožnje samo pritiskom dugmeta na Tesla aplikaciji na telefonu, tako da će vozilo zarađivati za vas dok ste na poslu ili na odmoru".

Tesla Motors je lansirao svoj prvi električni automobil 2008. godine pod nazivom Roudster, koji je imao ograničenu distribuciju, a zatim je 2012. izbacio Model S, koji je naišao na dobar odziv na globalnom nivou među imućnim kupcima koji su spremni da plate oko 70.000 dolara ili više.

Dobit ostvarena od tih modela omogućila je kompaniji da krene s planovima za proizvodnju cenovno pristupačnijeg Modela 3, koji je otprilike upola jeftiniji od Modela S, i za koji je kompanija već dobila više od 300.000 narudžbina u pretprodaji.

Međutim, reputaciju kompanije je pomračio fatalan saobraćajni udes u kom je učestvovalo Teslino vozilo sa autopilotom u Floridi, a u kom je poginuo Teslin probni vozač, kao i saobraćajka u Pensilvaniji, zbog čega je pokrenuta istraga federalnih organa za bezbednost saobraćaja.

Američki istražitelji pokušavaju da utvrde da li je za nesreću kriv autopilot, budući da postoji sumnja da je zatajio program koji nije prepoznao kamion u koji se električni automobil zakucao.

Mask na optužbe odgovara da je autopilot u "beta modu" i da su svi vozači na to bili upozoreni. "Beta mod znači da nastavljamo da unapređujemo autopilot. Kada dođemo do toga da je on deset puta sigurniji od prosečnog američkog automobila, oznaka 'beta mode' će biti uklonjena", navodi Mask, a prenosi francuska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.