Ministar bezbednosti BiH: OSA pre tri dana imala dojavu da se sprema teroristički akt

Izvor: Blic, 27.Apr.2015, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar bezbednosti BiH: OSA pre tri dana imala dojavu da se sprema teroristički akt

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je jedan policajac smrtno stradao, a dvojica ranjena, izazvao je oštra reagovanja nadležnih u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, čije su vlasti večeras ocenile da se radi o terorističkom aktu.

Ministar za bezbednost BiH Dragan Mektić izjavio je večeras da je Obaveštajna agencija (OSA) pre tri dana imala prijavu da se u BiH sprema teroristički akt.

Mektić je za internet portal sarajevskog lista "Dnevni avaz" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da se, po dosadašnjim informacijama s terena, napad na policajce u Zvorniku može okarakterisati kao terorizam.

"Jedan policajac je ubijen, dva su ranjena. Napadač je u stanicu upao s automaskom puškom, da bi kasnije u razmeni vatre i on bio ubijen. ...mogu samo reći da je ovo nezapamćen slučaj i klasičan oblik terorizma", rekao je Mektić i ocenio da je to "atak na državu".

On je rekao da ovakve stvari ne mogu biti tolerisane i najavio da će u saradnji s Tužilaštvom BiH otpočeti oštru i represivnu akciju.

"Mi više ne možemo tolerisati ovakve stvari ni u kakvom obliku. Zapali smo u ogromne probleme i, ako se ne suprotstavimo tome, samo ćemo sve dublje tonuti. Sa Tužilaštvom ću naći konkretan odgovor na ove probleme", rekao je kratko Mektić.

Tužitelji Tužilaštva BiH, javlja taj sarajevski portal, na putu su ka Zvorniku gde se očekuje uviđaj, potvrdio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

"Već smo pripadnicima MUP-a RS i Sipe dali određena uputstva što se tiče samog uviđaja i daljih aktivnosti u istrazi očekujemo da će uskoro biti na mestu događaja", rekao je Grubešić istakavši da se više informacija može očekivati u utorak ujutru.

Direktor SIPA Goran Zubac takođe je najavio suzbijanje terorizma. Prema njegovim rečima, večerasnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku je dokaz da u BiH postoji terorizam, te da je ovo izražen toristički napad.

"Sa Tužilaštvom i svim ostalim agencijama moramo sprovesti sve mere kako bismo suzbili terorizam ili će doći vreme kada će terorizam definisati državu", izjavio je Zubac.

Napad na policijskuu stanicu u Zvorniku se dogodio oko 19:10, kada je naoružani muškarac koji je identifikovan kao Nerdin Ibrić (60) počeo pucati iz vatrenog oružja i tom prilikom ubio policajca Dragana Đurića, a ranio njegove kolege Stevu Milovanovića i Čeljka Gajića.

Ibrić je poginuo u razmeni vatre sa policijom.

U međuvremenu, premijerka Željka Cvijanović je zakazala hitnu sednicu Vlade Republike Srpske.

BOSIĆ: SITUACIJA VEOMA OZBILJNA

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić izrazio je zabrinutost zbog terorističkog napada u Zvorniku, naglašavajući da je situacija u ovom trenutku veoma ozbiljna.

"Treba preduzeti mere na rasvetljavanju ovoga što se danas desilo u Zvorniku i napraviti procenu šta može iz svega dalje da izaći. Na Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražićemo da se ne održava sednica u sredu, jer smatramo da ne postoje uslovi za to", rekao je Bosić u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem.

On je dodao da će biti zatražena odogovornost i informacija šta se zaista dešavalo.

Bosić je zapitao šta su uradile institucije koje su dobile informaciju da se sprema određeni teroristički akt, naglašavajući da će, ukoliko se ova situacija ne istera na čistac, ostati mogućnost novih terorističkih napada na RS.

"Smatramo da terorizam nema granicu i da, ukoliko se celi region ne uključi u borbu protiv terorizma, nije moguće izaći kao pobednik u borbi sa ovim zlom", naglasio je Bosić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji u regionu: Osuda zločina u Zvorniku, strah od posledica

Izvor: Blic, 27.Apr.2015

Mediji u regionu preneli su večeras vest o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je jedan policajac smrtno stradao, a dvojica ranjena...Napad na policajca je napad na institucije sistema i to ničim ne može biti opravdano, rekao je večeras za FTV predsedavajući Saveta ministara...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.