Lekari se svađali zbog smrti bebe

Izvor: Večernje novosti, 12.Jul.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari se svađali zbog smrti bebe

Nastavak suđenja valjevskom ginekologu dr Slobodanu Gvozdenoviću za smrt bebe Nastavak suđenja ginekologu, dr Slobodanu Gvozdenoviću, aktuelnom gradonačelniku Valjeva, odgovornom za smrt nerođenog deteta Ivane i Saše Katić iz Kožuara kod Uba, januara 2007. godine, danas je u Osnovnom sudu u Valjevu obeležila žestoka polemika, na momente i žučna svađa svedoka dr Ljubiše Božića, specijaliste sudske medicine i obducenta i dr Paje Momčilova, ginekologa koga je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << angažovala odbrana.Dr Momčilov je konstatovao da “kolega dr Božić nije utvrdio uzrok smrti kako treba”. Božić je, međutim, uzvratio da “oni nisu kolege, s obzirom da je on sudski obducent, a Momčilov kliničar, što je velika razlika.Božić, koji je obavio obdukciju, utvrdio je da je smrt bebe nastupila u materici, usled udisanja plodove vode, a danas je na sudu istakao da je svoje mišljenje usaglasio sa stavom Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu. U izveštaju odbora, naime, stoji da je beba umrla zbog nemara lekara, odnosno da bi bila živa da je carski rez urađen pet sati ranije, pa je na osnovu toga protiv dr Gvozdenovića, ginekologa Opšte bolnice Valjevo podignuta optužnica. Međutim, Sudsko-medicinski odbor iz Novog Sada, angažovan na zahtev odbrane, utvrdio je da je uzrok smrti masivna infekcija koja je rezultirala upalom pluća, te da raniji porođaj carskim rezom ne bi imao bolji ishod po novorođenče.Nastavak suđenja dr Slobodanu Gvozdenoviću, koje traje punu deceniju, zakazan je za septembar. Sudija Biljana Jankićević naložila je da se članovima Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda poziv za suđenje uruči preko policije, jer se na jučerašnji glavni pretres nisu odazvali, iako su bili uredno pozvani. U slučaju da na naredno suđenje ne dođu, zaprećena je kazna od 100.000 dinara.STAVOVI USAGLAŠENI Obducent dr Ljubiša Božić u sredu je u svemu ostao pri svojim ranije iznetim nalazima i stavovima o ovom slučaju koji su, kako je istakao, u potpunosti usaglašeni sa izveštajem Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je koristio ono što je on tokom obdukcije uradio, uključujući i patohistološke nalaze. Na primedbe branioca dr Gvozdenovića, da kao nije usko specijalizovan za patohistološke analize, dr Božić je rekao da je svaki lekar specijalista sudske medicine kompetentan za takav pregled tkiva i da je to deo programa specijalizacije sudske medicine. Odbacio je primedbu da se njegov nalaz razlikuje od zaključaka Sudsko-medicinskog odbora u Beogradu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

SUĐENjE ZBOG SMRTI BEBE U PORODILIŠTU: Svađa lekara u sudnici

Izvor: Večernje novosti, 12.Jul.2017

Nastavak maratonskog procesa ginekologu iz Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću. Da li je nerođena beba umrla u porodilištu zbog greške VALjEVO - Nastavak suđenja ginekologu dr Slobodanu Gvozdenoviću, aktuelnom gradonačelniku iz redova SNS, odgovornom za smrt nerođenog deteta...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.