Ko pomaže Ulemeku

Izvor: Politika, 16.Sep.2010, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko pomaže Ulemeku

Objavljivanjem informacije o planu za bekstvo, štite se pomagači, smatra Nenad Milić, bivši zamenik ministra policije

Nenad Milić, potpredsednik Liberalno-demokratske partije i bivši zamenik ministra policije Dušana Mihajlovića, zatražio je juče od nadležnih organa da pokrenu istragu i utvrde odgovornost onih koji su omogućili objavljivanje informacija o eksplozivu nađenom u ćeliji Milorada Ulemeka Legije, osuđenom na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Đinđića.

Milić je napomenuo da se time započeta policijska akcija nalaženja Legijinih pomagača i onih koju su sa njim planirali bekstvo, osuđuje na neuspeh. On je rekao da LDP insistira na utvrđivanju odgovornosti i kažnjavanju odgovornih za odavanje tajne, „čime se pomaže višestruko osuđenom ubici Miloradu Ulemeku Legiji, štiti lanac njegovih pomagača i kompromituju profesionalni napori policije i pravosuđa”.

„To mora da se uradi sada, jer je objavljivanje informacija iz važnih istraga koje su u toku postala opšteprihvaćena praksa. Tako se započete akcije unapred osuđuju na neuspeh, a oni protiv kojih se vode štite time što im se javno poručuje da su otkriveni”, kazao je Milić, koji je i član skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost.

On smatra da objavljivanje te informacije predstavlja „najbrutalniji šamar” svim profesionalcima, koji su mesecima pokušavali i bili na dobrom putu da u potpunosti otkriju sve Ulemekove pomagače i saradnike.

U ćeliji Milorada Ulemeka Legije pronađeni su detonirajući štapini, pred njegovo prebacivanje u „Zabelu”, potvrdila je ministarka pravde Snežana Malović. Vest je mesecima držana u najstrožoj tajnosti kako bi se uhvatili Ulemekovi pomagači pri sledećoj isporuci eksploziva.

Za sada nema informacija o tome da li je istraga utvrdila ko i kojim kanalima pokušava da pomogne Miloradu Ulemeku da pobegne i kako je moguće u zatvor poslati pošiljku sa detonirajućim štapinima. O tome ko su Legijini pomagači van zatvorskih zidina, može samo da se nagađa, ali ne treba sumnjati da ih ima.

Danica Drašković, supruga lidera SPO Vuka Draškovića i svojevremeno ozbiljan kandidat na mesto načelnika BIA, kaže za „Politiku” da je nekadašnja Služba državne bezbednosti ostala dobrim delom netaknuta i posle svih sudskih procesa vođenih protiv Ulemeka i ostalih pripadnika te službe, umešanih u najteže političke zločine.

„Na slobodi je i dalje Milan Radonjić, bivši šef beogradske Državne bezbednosti koji je organizovao praćenje svih ljudi koje je ubila služba. Bez kazne su i funkcioneri DB-a Ratko Romić i Stevan Basta. Oni i danas imaju podršku političara i javnosti, i dalje su jaki. U tim krugovima treba tražiti Ulemekove pomagače, a dokaz za to su pištolj i bombe nađene kod Ulemeka. Uverena sam da on uz pomoć bivših pripadnika Državne bezbednosti može da pobegne i da će pobeći”, rekla je Danica Drašković za naš list.

Na suđenju za ubistvo Đinđića, Ulemek je u završnoj reči, pored ostalog izjavio: „Mogu da pobegnem, ali neću. Iz svakog zatvora se može pobeći.”

Ovo nije prvi put da u javnost dođu informacije da najčuvaniji zatvorenik priprema bekstvo. U februaru prošle godine Ulemek je dobio plastični pištolj u paketu koji su mu prosledili stražari okružnog zatvora. Mediji su tada preneli da je za isporuku te pošiljke isplaćena suma od 45.000 evra. Lažni pištolj nađen je u Ulemekovom krevetu, u ćeliji najčuvanijeg dela zatvora, nazvanom „Hajat”, gde je boravio do prebacivanja u „Zabelu”.

Iz zatvora su tada procurele informacije da je Ulemek te noći tvrdio da ga boli glava i tražio da bude prebačen na VMA. Stražari na to nisu pristali, ali je, prema pisanju medija, neko iz tadašnje uprave nameravao da odobri prebacivanje Ulemeka na VMA. Njegovo izvođenje sprečio je u poslednjem trenutku Miroslav Micić, tadašnji upravnik zatvora. Tada je pretresena njegova ćelija i u njoj nađen pištolj.

Tokom sudskog procesa, po kuloarima Specijalnog suda prepričavale su se „anegdote” iz zatvorskog kombija kojim je najčuvaniji pritvorenik dovođen na suđenje. Prema tim pričama, tokom vožnje od zatvora do zgrade suda, Ulemek je govorio svojim čuvarima da bi mu za bekstvo bilo dovoljno samo da vozač bude „njegov čovek”. Legija je znao da se na svoj način „našali” sa stražarima i u uskim hodnicima Palate pravde, kojima je u pratnji čuvara, vezanih ruku, stizao do sudnice. Jednom se, prema tim pričama, otrgao i uspeo da glavom dodirne prekidač za svetlo u hodniku. Dok je stražare hvatala panika u mrklom mraku, Ulemek se glasno smejao.

Dorotea Čarnić

 

objavljeno: 17.09.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Legija još ima Orden Obilića!

Izvor: Press, 16.Sep.2010

Miloradu Ulemeku i Zvezdanu Jovanoviću još nisu oduzeti ordeni kojim ih je odlikovao Slobodan Milošević iako za to postoji zakonski osnov više od godinu dana Bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i dalje je vlasnik najviših državnih odlikovanja...

Nastavak na Press...

LDP traži odgovornost za objavljivanje inoframcije o Legiji

Izvor: Glas javnosti, 17.Sep.2010, 07:06

BEOGRAD - Potpredsednik Liberalno- demokratske partije (LDP) Nenad Milić zatražio je da se utvrdi odgovornost onih koji su omogućili objavljivanje informacija o eksplozivu pronađenom u ćeliji Milorada Ulemeka Legije...Na taj način je "provaljena policijska akcija pronalaženja Legijinih pomagača...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.