Ko će biti novi specijalni tužilac

Izvor: Politika, 09.Okt.2015, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti novi specijalni tužilac

U „najužem krugu” Miljko Radisavljević, Tomislav Kilibarda i Mladen Nenadić. – Samo dva od 36 kandidata položila test za rukovodeća mesta u tužilaštvima

Miljko Radisavljević, sadašnji tužilac za organizovani kriminal, Tomislav Kilibarda, apelacioni tužilac u Beogradu i Mladen Nenadić, advokat iz Čačka, najozbiljniji su kandidati za šefa Tužilaštva za organizovani kriminal, saznaje „Politika”. Za ovu funkciju konkurisalo je sedam kandidata: četiri iz redova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javnih tužilaca i troje „van pravosuđa” koji su bili u obavezi da polažu pisani test eliminacionog karaktera.

Od tri kandidata koja su polagala test, prema podacima dostupnim na sajtu Državnog veća tužilaca (DVT), dva nisu položila, dok je jedan osvojio maksimalnih 50 bodova, uz ocenu „izuzetno uspešno”. Prema nezvaničnim informacijama, upravo je Nenadić kandidat koji je na testu osvojio maksimalan broj bodova.

Polaganje pisanog testa obaveznog za sve kandidate „van pravosuđa”, izazvao je mnogo polemika. Jedan od njih, za „Politiku” je rekao da je vreme od 45 minuta, koliko je bilo predviđeno za polaganje testa, bilo – nedovoljno.

– Zadatak pisanog testa bio je da se sastavi sporazum o priznanju krivičnog dela. Kandidatima je dat detaljan opis jednog životnog događaja, a na njima je bilo da pravno kvalifikuju delo i sastave navedeni sporazum. Samo dva, od ukupno 36 kandidata koji su konkurisali za rukovodeća mesta u tužilaštvima širom Srbije, „pogodila” su pravnu kvalifikaciju i, po oceni DVT, dobro sastavila sporazum, što potvrđuje i činjenica da su „osvojili” maksimalnih 50 bodova. I u praksi se često dešava da dva pravnika različito kvalifikuju istu situaciju i ne može da se kaže da postoji jedan, apsolutno tačan odgovor. Takođe, kandidati koji su polagali test bili su zgranuti kratkim vremenskim rokom za koji je on morao da bude rešen. Ispalo je da stvari koje obavljam rutinski, zbog kratkog vremenskog roka, nisam znala da uradim – kaže za naš list jedan od kandidata.

Ove sedmice kandidati za tužioce predstavljaju pred petočlanom komisijom DVT-a svoje programe unapređenja rada tužilaštva na čijem čelu pretenduju da se nađu. Iako je bilo planirano da svoje programe danas predstavi 17 kandidata, prema nezvaničnim informacijama, to se neće dogoditi. Od DVT-a smo tražili potvrdu ove informacije, ali je, do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Nije nam odgovoreno ni na pitanje da li će, po zahtevu jednog od kandidata, iz komisije biti izuzet Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije.

Ovo je, podsetimo, najobimniji izbor za nosioce javnotužilačke funkcije od takozvane reforme pravosuđa 2010. godine. Na oglas za izbor za šefove 85 tužilaštava u Srbiji, među kojima su i Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine, javilo se ukupno 252 kandidata. Najviše njih prijavilo se za mesto osnovnog javnog tužioca u Kruševcu – 12 i Mladenovcu – 11, a kako je „Politika” ranije objavila, neki od kandidata konkurisali su za više javnotužilačkih funkcija.

Za javnog tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine prijavilo se devet kandidata, dok je njih sedam konkurisalo za mesto javnog tužioca u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ana Stefanović

Miroslava Derikonjić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.