Kalinić u Zagrebu osuđen na godinu i po dana zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2010, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić u Zagrebu osuđen na godinu i po dana zatvora

ZAGREB -

Pripadnik zemunskog klana Sretko Klainić, optužen za falsifikovanje dokumenata, osuđen je danas u zagrebačkom Opštinskom kaznenom sudu na godinu i po dana zatvora, javila je Hrvatska radio televizija.

Kalinić se na raspravi, koja je trajala svega 20 minuta, izjasnio da je kriv.

Najavljeno je da će po okončanju ovog procesa Kalinić biti izručen Srbiji, gde je u odsustvu, uz ostale pripadnike zemunskog klana, osuđen na 30 godina zatvora za učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ubistvu premijera Zorana Đinđića i na 40 godina zatvora za druga ubistva i otmice.

Mediji nagađaju da bi njegovo izručenje Srbiji moglo da se dogodi već sutra, navela je HRT.

Kalinić koji ima dvojno državljanstvo, i Hrvatske, i Srbije, u Hrvatskoj se tereti da je krajem avgusta 2006. u zagrebačkoj policiji tražio pasoše na ime druge osobe. Za dobijanje pasoša falsifikovao je potpis, priložio lažnu ličnu kartu i svoje fotografije.

Takođe je optužen i da je početkom 2009. godine na tuđe ime zatražio još jedan pasoš u Konzulatu Hrvatske u inostranstvu, priloživši uz svoju fotografiju, domovnicu, izvod iz knjige rođenih, ličnu kartu i potvrdu o odjavi prebivališta na ime druge osobe, prenose hrvatski mediji.

Suđenje Kaliniću zakazano je u rekordnom roku, budući da se očekuje njegovo izručenje Srbiji. On bi trebalo da bude prvi državljanin Hrvatske koji će biti izručen Srbiji.

Posle sudskog postupka i Kalinićevog pristanka da bude izručen Srbiji, prošle sedmice njegovo izručenje je odobrio ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković.

Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao još jedan osuđenih za Đinđićevo ubistvo, Miloš Simović.

Simović je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije.

Obojica su bila u bekstvu od ubistva srpskog premijera 12. marta 2003. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kalinić u Zagrebu osuđen na godinu i po dana zatvora

Izvor: Danas, 24.Avg.2010

Bivši pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić, jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, do kraja ove sedmice biće izručen Srbiji, rekao je za Danas Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.

Nastavak na Danas...

Kalinić stiže u Beograd

Izvor: TimockeVesti.net, 25.Avg.2010, 03:36

Zagreb Sretko Kalinić (36) već danas bi mogao da bude u Beogradu nakon što je juče u Opštinskom krivičnom sudu u Zagrebu u ekspresnom postupku osuđen na godinu i po dana zatvora zbog falsifikovanja dokumenta, saznaje „Blic”.....Procitajte celu vest na Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

SRETKO KALINIĆ IZRUČEN SRBIJI

Izvor: Kurir, 25.Avg.2010

BEOGRAD- Pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić izručen je Srbiji noćas nešto pre dva časa, izjavio je ministar policije Ivica Dačić...Ekstradicija Kalinića, iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda sprovedena je u saradnji pripadnika hrvatske i srpske policije...Kalinić je iz Hrvatske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.