Irak: Ubijeno 150 kurdskih vojnika

Izvor: Akter, 09.Avg.2014, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Ubijeno 150 kurdskih vojnika

U ofanzivi islamista u Iraku za dva meseca je ubijeno 150 kurdskih vojnika a oko 500 ranjeno, rekao je danas kurdski zvaničnik Fuad Husein

On je to izjavio na pres konferenciji u Erbilu, glavnom gradu autonomnog regiona Kurdistan na severu Iraka, prenosi AFP.

Husein je dodao da se kurdski vojnici sada bore protiv pripadnika Islamske države (IS) na frontu dugom više od 1.030 kilometara koji se proteže od severozapadne granice Iraka sa Sirijom do regiona severoistočno >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << od Bagdada.

Husein je takođe potvrdio da su pripadnici Islamske države (IS) zauzeli najveću branu u Iraku u svojoj najnovijoj ofanzivi na severu Iraka.

Kontrola nad branom u Mosulu mogla bi dati sunitskim islamistima priliku da poplave gradove i preseku snabdevanje vodom i strujom, prenosi Rojters.

Američki avioni su u međuvremenu izveli drugi talas napada protiv islamista u blizini grada Erbil i uništili jedan vojni konvoj, saopštio je danas Pentagon.

Američke bespilotne letelice su takođe uništile artiljerijski položaj i ubile grupu islamista, prenosi AFP. Nešto kasnije, četiri aviona F/A-18 pogodila su konvoj IS i uništila sedam vozila laserski navođenim bombama.

Američki predsednik Barak Obama je juče odobrio vazdušne udare na pobunjenike u severnom Iraku, ali je naglasio da SAD neće slati svoje trupe u tu zemlju.

Grupa Islamska država kontroliše znatne delove Iraka i Sirije. U junu je preuzela kontrolu nad gradom Mosulom i pokrenula ofanzivu prema Bagdadu. Ranije ove nedelje borci IS su osvojili najveći irački hrišćanski grad Karakoš.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.