Hrvatska, Crna Gora priznaju, a Makedonija prihvata kosovske pasoše

Izvor: Politika, 18.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, Crna Gora priznaju, a Makedonija prihvata kosovske pasoše

Hrvatska će priznati nove pasoše Kosova, rečeno je u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija. U tom ministarstvu navode da je hrvatska vlada još sredinom marta priznala Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, pa u skladu s tim, nema prepreka za priznavanje putnih isprava koje izdaju nadležna tela Kosova. Kako je rečeno u kancelariji portparola ministarstva, hrvatska vlada je još ranije izrazila spremnost da razvija svestrane odnose saradnje sa Kosovom i smatra da ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saradnja ni u čemu ne ugrožava dobre odnose sa bilo kojom državom u regionu.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović izjavio je da će Crna Gora priznati pasoše Kosova. On je u izjavi naveo da bi bila „glupa ideja” da se građanima Kosova onemogući ulazak u Crnu Goru.

„Unmik priznaje te dokumente. Kao članica UN, mi to poštujemo”, objasnio je on, ukazujući da prihvatanje pasoša Kosova ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova. „Sto hiljada turista dolazi svake godine sa Kosova u Crnu Goru. Mi bismo ih izgubili”, kazao je Kalamperović.

Takođe i velika količina robe preko Crne Gore ide na Kosovo, kao i železnički i transportni saobraćaj, objasnio je on. „Crna Gora nikada nije svoje granice zatvorila ka Kosovu. To nije učinila ni u daleko težem vremenu”, rekao je Kalamperović.

On je, podržavajući stav Makedonije, koja priznaje pasoše Kosova ali ne i nezavisnost, ocenio da „život mora da se nastavi”. Formalno priznanje Kosova trenutno u Crnoj Gori, kako je podvukao, nije tema.

I Makedonija će prihvatiti nove pasoše koji će građani Kosova i Makedonije početi da koriste narednih dana, javili su makedonski mediji pozivajući se na neimenovane izvore u Ministarstvu spoljnih poslova u Skoplju.

Prema istom izvoru, „Makedonija smatra da su nove putne isprave Kosova kontinuitet dosadašnjih pasoša Unmika” i na taj način kosovski građani će moći sa novim dokumentima nesmetano da putuju u Makedoniju.

Ujedno se ističe da makedonska vlada neće formalno priznavati kosovske pasoše.

Oglasio se i vicepremijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. On je ponovio u Beču da Republika Srbija neće priznati pasoše Kosova. Reagujući na najave Crne Gore i Hrvatske da će priznati pasoše Kosova, rekao je da je to „deo njihove državne politike prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti, koju su neke zemlje priznale”, što, kako kaže Dačić, nije u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

„Što se tiče vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, mi nećemo priznavati pasoše takozvane nezavisne države Kosovo. Nijedan građanin Srbije koji poseduje pasoš Kosova neće biti propušten na administrativnoj liniji i graničnim prelazima Srbije”, najavio je Dačić.

„S druge strane, svim stranim državljanima koji budu imali pečat takozvane države Kosovo, taj pečat će biti poništavan i preko njega biće stavljen pečat Republike Srbije”, objasnio je on.

R. H.

[objavljeno: 19/07/2008.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Crna Gora priznaje pasoše

Izvor: Kurir, 19.Jul.2008, 08:37

BEČ - Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović ponovio je da će Crna Gora priznati pasoše Kosova. On je u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA istakao da bi bila "glupa ideja" da se građanima Kosova onemogući ulazak u Crnu Goru. - Unmik priznaje ta dokumenta. Kao članica...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.