Izvor: Politika, 25.Maj.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnici Smedereva presudiće Apelacioni sud

Smederevo – Apelacioni sud u Beogradu trebalo bi 16. juna da okonča osmogodišnji proces protiv Jasne Avramović, aktuelne gradonačelnice Smedereva, koja je već dva puta prvostepeno osuđena na 15 meseci zatvora za primanje mita dok je radila kao lekar. Za taj datum zakazan je pretres pred drugostepenim sudom nakon čega će biti doneta pravosnažna presuda.

Kako je prvostepena presuda doneta ranije u ovom postupku već bila ukinuta, ovaj sud je, saglasno ZKP-u, u obavezi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postupak pravosnažno okonča, navedeno je u odgovoru za „Politiku” koji je potpisala sudija Persida Jovanović. Sudsko veće na sednici održanoj 13. maja. donelo je odluku da održi pretres i ponovo izvede dokaze.

Viši sud u Smederevu je dva puta bio izričit kada je reč o Jasni Avramović. Prva presuda kojom je osuđena na 15 meseci zatvora doneta je u junu prošle godine. Nakon žalbe Apelacioni sud je ukinuo deo presude i naložio da se postupak ponovi. U martu ove godine, sudsko veće na čelu sa sudijom Dragoslavom Milanovićem potvrdilo je presudu i kaznu. Navedeno je da je u postupku pred tim sudom dokazano da je Avramovićeva, dok je bila načelnik Infektivnog odeljenja u Smederevu, pojedinim pacijentima sačinila lažnu dokumentaciju za invalidsku penziju i za to primila novac.

Da li će se Apelacioni sud složiti sa tim, ostaje da se vidi. Taj sud može da potvrdi, preinači prvostepenu presudu ili da je u potpunosti oslobodi optužbi.

Podsećamo, Jasna Avramović je 5. oktobra 2005. godine uhapšena dok je bila predsednik opštine i u pritvoru je provela 29 dana. Ubrzo po izlasku je smenjena sa te funkcije na referendumu građana. Na sledećim izborima, 2008. godine, izabrana je za zamenicu gradonačelnika kao kandidat grupe građana Pokret za Smederevo čiji je osnivač. Potom je izabrana za gradonačelnicu, nakon ubedljive pobede njenog pokreta na lokalnim izborima. Od juna 2013. je član Srpske napredne stranke i njen je poverenik u Smederevu.

-----------------------------------------------------------------

Proces traje osam godina

Po optužnici iz 2006. Jasna Avramović se tereti da je od 1999. do 2001. godine, dok je bila načelnik infektivnog odeljenja smederevske bolnice, sačinila lažnu medicinsku dokumentaciju za koju je dobijala novac, i pojedincima omogućila pravo na invalidsku penziju. Suđenje je počelo 2007. godine.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.