Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li advokati ruše notarski sistem

U šestoj nedelji protesta advokata, pregovori sa ministrom vraćeni na početak. – Šta će biti ako sud poništi osnivanje Komore javnih beležnika

„Ono što advokati u stvari žele jeste ukidanje javnobeležničkog sistema”. Ovom izjavom ministar pravde Nikola Selaković vratio je pregovore sa advokatima na početak.

Iako je prošlog četvrtka, na sastanku u Vladi Srbije, izgledalo kao da su se ministar i advokati konačno razumeli, sada se čini da nije ni bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nikakvih pregovora, već samo nastojanja obe strane da ostanu pri svojim stavovima.

Na prvom razgovoru sa predstavnicima advokature, pre nešto više od mesec dana, kada su oni objasnili kakve izmene traže u Zakonu o javnom beležništvu, ministar Selaković je rekao isto: „Vi time hoćete da urušite javnobeležnički sistem u Srbiji.”

Da advokati zaista traže ukidanje javnobeležničkog sistema potvrđuje tužba Advokatske komore Beograda protiv Komore javnih beležnika. Tom tužbom se od Višeg suda traži da poništi akt o osnivanju notarske komore i zabrani joj rad, kao i svim imenovanim notarima. Kao razlog se navodi da je za osnivanje Komore javnih beležnika, prema slovu zakona, bilo neophodno da bude imenovano najmanje 100 javnih beležnika, a imenovano je manje – 94.

Cilj ove tužbe je da se poništi nezakonito osnivanje Komore javnih beležnika, bez koje ni notari ne bi imali ovlašćenje za rad. Zato se može reći da advokati upravo traže ukidanje javnobeležničkog sistema. Oni nisu protiv notara, već protiv načina na koji je notarski sistem uveden i protiv prevelikih ovlašćenja koja su dobili izmenama zakona.

Punih šest nedelja traje obustava rada advokata u Srbiji, a javni beležnici počeli su da rade pre osam nedelja. Šta su građani dobili a šta izgubili tokom poslednja dva meseca, to će tek biti predmet stručnih analiza i političkih govora.

Još dugo će javnost biti „bombardovana” argumentima „za” i „protiv” javnobeležničkog sistema kakav je u Srbiji „postavljen” Zakonom o javnom beležništvu i pratećim zakonima, o čijoj ustavnosti tek treba da odluči sud.

Šta će se dogoditi ako Ustavni sud oceni neustavnim odredbe ovih zakona i ako Viši sud u Beogradu poništi akt o osnivanju Komore javnih beležnika? Morali bi da budu poništeni svi pravni poslovi koje su sastavili i overili javni beležnici. Koliko je to sklopljenih ugovora, može se samo nagađati, jer notari od prvog dana septembra, kada su počeli sa radom, imaju pune ruke posla.

– Nisu ispunjeni uslovi za početak delatnosti javnog beležništva, pa to zahteva hitnu intervenciju Ministarstva pravde zbog krajnje nezakonitog „upada” javnih beležnika u pravni poredak Republike Srbije – navodi advokat Miodrag Vasić iz Beograda u pismu upućenom ministru pravde, kojim ga poziva da hitno obustavi rad javnih beležnika.

Advokati ne rade. Odlaže se oko 70 odsto svih suđenja. Koliku štetu trpe i pravosuđe i građani, može samo da se nagađa.

-------------------------------------------------------------

Sednica Ustavnog suda 13. novembra?

„Politika” je u advokatskim krugovima dobila nezvaničnu informaciju da je sednica Ustavnog suda, na kojoj će se raspravljati o ustavnosti osporenih odredaba tri zakona u vezi sa javnim beležnicima, zakazana za 13. novembar.

-------------------------------------------------------------

Precizirani zahtevi o porezu

Advokati su saopštili da će prihvatiti ponudu ministra Selakovića u vezi sa oporezivanjem, uz sledeće uslove:

• da fiskalne obaveze (porezi i doprinosi) za sve advokate u Srbiji ne mogu biti veće od 10 odsto za celu 2014. u odnosu na fiskalne obaveze koje su utvrđene za 2013. godinu

• da se ukinu sve sprovedene izvršne radnje po osnovu izdatih akontacionih poreskih rešenja za 2014. godinu

• da se svim advokatima povrati status mirovanja poreskog duga, u skladu sa Zakonom o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, jer se akontaciona rešenja za 2014. godinu ovim sporazumom stavljaju van snage

• da se izvrši revizija obračuna kamate po proknjiženim poreskim rešenjima za 2014. godinu

Aleksandra Petrović

objavljeno: 29.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.