Arhimandrit Ilarion oslobođen optužbe za bludne radnje sa dečacima

Izvor: Politika, 05.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhimandrit Ilarion oslobođen optužbe za bludne radnje sa dečacima

Poništena kazna od godinu dana koju su mu izrekli Opštinski i Okružni sud u Novom Sadu

Irig – Bivši iguman manastira Novo Hopovo, arhimandrit Ilarion, svetovno Jovan Mišić, odlukom Vrhovnog suda Srbije oslobođen je optužbe za tri krivična dela – nedozvoljene polne radnje sa maloletnicima, a kazna od godinu dana koju su mu izrekli Opštinski i Okružni sud u Novom Sadu je poništena.
Naime, 2001. godine pokrenut je krivični postupak protiv igumana Ilariona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa osnovanom sumnjom da je te godine u Dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na blud maloletne dečake. Sve je počelo pritužbom dečaka da im čika Jova daje pare da "rade neke stvari". Roditelji dečaka su pretukli igumana Ilariona i uputili peticiju vladici sremskom Vasiliju.

Od tada počinje golgota ovog monaha. Smenjen je sa mesta igumana u Novom Hopovu, otišao je u manastir Svetu Trojicu u Pljevljima i posle tri godine morao je ponovo da se seli. Posle boravka u Slavonskoj eparhiji Ilarion se vratio u Irig, u vikendicu jednog prijatelja, teško oboleo od raka bubrega.

U sudskom postupku u Opštinskom sudu u Novom Sadu otac Ilarion se pojavio samo jednom i tražio izuzeće sudije. Tada je postupak odložen na neodređeno vreme, da bi u oktobru 2006. godine, u odsustvu optuženog i njegovog branioca, sud osudio oca Ilariona, Jovana Mišića, na deset meseci zatvora. Posle ove presude, u žalbenom postupku, ponovo bez pravog izvođenja dokaza, Okružni su u Novom Sadu povećao je kaznu na godinu dana.

Advokat osuđenog monaha Ilija Radulović je uložio žalbu za vanredni pravni lek Vrhovnom sudu Srbije, koji je poništio presudu Opštinskog i Okružnog suda u Novom Sadu, a onda je Opštinski sud u Novom Sadu doneo rešenje o obustavi postupka protiv oca Ilariona.

– Verovao sam u pravdu, ali sam za ovih šest godina prošao golgotu. Nisam isključen iz crkve i verujem da ću se vratiti u manastir. Ja nikad nisam suočen u sudu sa onima koji su me optuživali i ne znam kome je sve ovo trebalo – kaže nam otac Ilarion, dok s njim razgovaramo u vikendici kod Iriga, u kojoj se oporavlja od teške operacije – izvađen mu je bubreg napadnut karcinomom.

J. Sl.

[objavljeno: 05.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.