Magija trube

Izvor: Danas, 10.Avg.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magija trube

Memorijalna nagrada „Profesor Miodrag Vasiljević - Od zlata jabuka“, koju već pet godina za najizvornije muziciranje na Dragačevskom saboru trubača u Guči dodeljuje dnevni list Danas, u ovogodišnjem finalu trubačke fešte pripala je Orkestru Ivana Jovanovića iz Užica. U preksinoćnom nadmetanju najboljih trubača 54. Sabora održanom pred 30.000 saboraša na stadionu u Guči, Jovanovićev orkestar svirao je numere „Ja sam ja, Jeremija“ i „Omladinsko kolo“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Ivan je rođen 22. avgusta 1988. u užičkom selu Gorjani. Od dvanaeste godine živi u Užicu i važi za jednog od mladih trubača pred kojima je svetla budućnost. Uzor mu je bio čuveni trubački majstor Boban Marković iz Vladičinog Hana i sanja da jednog dana postigne svetsku slavu kao i on.

Trubu je prvi put video kod dede. „Taj instrument me je od malih nogu privlačio nekom svojom magijom. Deda mi je kao dečaku davao da sviram po ceo dan, a kasnije mi je on kupio prvu trubu. Da nije bilo njegove podrške, ne bih imao uslova da se uopšte bavim ovim poslom“ - priča Jovanović, koji je juče na ulicama Guče primao čestitke. Mnogi su tvrdili da u njemu vide naslednika Dejana Petrovića i Dejana Lazarevića, najpopularnijih trubača zapadne Srbije.

Kao samouk trubač, ipak je dve godine išao na privatne časove trube kako bi se usavršio. Istina, još ne poznaje note, svira po sluhu, ali, kako kaže, došlo je vreme da će morati da nauči i to.

- U Srbiji je teško sastaviti dobar trubački orkestar, ali meni je to uspelo. Okupili smo se kada smo bili uglavnom trinaestogodišnjaci. Na početku pratili smo užičko kulturno-umetničko društvo ‘Sevojno’, išli smo sa njima po Srbiji. Pravili smo koncert i u Sloveniji. Takođe, bili smo i u Holandiji na festivalu, a sarađivali smo i sa Usnijom Redžepovom. Mora svakodnevno da se vežba, potrebno je puno rada. Imamo često svirke, pa je teško uskladiti sve obaveze. Posebno što se ja ne bavim nijednim drugim poslom, osnovna profesija mi je trubač - priča Ivan.

Sem nagrade „Od zlata jabuka“, Jovanovićev bend je ove godine proglašen za najbolji orkestar Sabora trubača na Zlatiboru, kao i takmičenja na Kolovratu kod Prijepolja. Već imaju brojne fanove: „Publika najviše traži brze pesme. Nebitno je, u stvari, da li je čoček ili kolo“ - zaključuje Ivan Jovanović.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.