Guča protiče bez teškoća

Izvor: Akter, 09.Avg.2014, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guča protiče bez teškoća

Sabor u Guči protiče bez većih teškoća, posebno kada se radi o bezbednosti i zdravlju gostiju, svi programski sadržaji su ispunjeni, a organizatori danas očekuju najveći broj posetilaca

Predsednik opštine Lučani i Saborskog odbora, Mladomir Sretenović rekao je na konferenciji za novinare, da je bilo nekoliko manjih problema, ali da sve protiče u najboljem redu.

"Juče smo imali sastanak sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Svetske zdravstvene organizacije, koji su zadovoljni merama koje preduzimamo o zdravstvenoj zaštiti saboraša", naveo je Sretenović.

Domaćin ovogodišnjeg, 54. Sabora u Guči književnik Radomir Andrić rekao je da na toj manifestaciji dolazi do susreta naroda i različitih kultura, zbog čega svako može pronaći nešto zanimljivo.

"Tako se upoznajemo sa drugim i drugačijim tradicijama, a zvuk trube i umetnost prevazilaze sve granice", izjavio je Andrić, dok je direktor Sabora Adam Tadić napomenuo da su ispunjeni svi programski sadržaji, uprkos promenama u rasporedu zbog nepovoljne vremenske prognoze.

Tadić je podsetio da je pevačica Svetlana Ražnatović sinoć održala koncert na stadionu, za koji je štampano 10.000 ulaznica, koje su prodavane u celoj Srbiji i sve prodate po ceni od 500 dinara.

Od celokupnog iznosa, dodao je Tadić, 20 odsto je namenjeno kao pomoć poplavljenim područjima u Dragačevu.

Danas je, osim tradicionalne trubačke budilice, na ulicama Guče održan defile učesnika Sabora u pratnji kulturno-umetničkih društava, i improvizacija stare dragačevske svadbe, a za 16 sati je, na terenima sportskog centra, zakazan humaitarni turnir "Trojka iz bloka"

Za večeras, u 21 sat, na najvećoj trubačkoj fešti na Balkanu, najavljeno je finalno takmičenje seniorskih trubačkih orkestara i koncert Dejana Lazarevića za 23 sata.

Sabor, koji je počeo 6. avgusta, biće zatvoren sutra, nastupima "Manjifika" u 20 sati i Miroslava Ilića u 22 časa na stadionu u Guči, koja je "prestonica trube" od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor.

Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svetu, najznačajnijih kulturno umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina "Nešnal džiografik" (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu .

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Dodik: Truba iz Guče čuje se širom RS

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2014

GUČA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je uoči finalnog takmičenja orkestara u Guči da se zvuk trube odavdje jednako razliježe širom Republike Srpske i svugdje gdje žive Srbi..."Želim svima da se i idućih godina, kao i ovih 54 do sada, okupimo ovdje i damo značaj ovoj manifestaciji...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.